Reális lehetőség lehet az atomháború kitörése?

2022. május 11. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

A hidegháborúhoz hasonlóan kizárólag retorikai elem az atomfegyverek bevetésének belengetése, vagy valós veszély fenyeget minket? Mik azok a harcászati atomfegyverek? Milyen kockázatot jelent bevetésük? Meg tudják-e akadályozni a nemzetközi törekvések az atomfegyverek használatát? – ilyen kérdésekre keresik a választ a CEU Demokrácia Intézet Bibó István Szabadegyeteme által rendezett vita résztvevői. Kövesse 16:30-tól élőben itt a Telexen!

A nukleáris háború kockázata komoly és valós, és a Kreml csökkenteni akar minden esélyt arra, hogy mesterségesen növeljék ezeket a kockázatokat – mondta nemrégiben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrajnai háború kapcsán. Az elmúlt években Oroszország többször felvetette, hogy használná nukleáris fegyvereit. Nem véletlen, hogy az ukrajnai háborús konfliktus hatására sokan aggódnak, hogy Oroszország beveti atomfegyvereit a győzelem érdekében. A CEU-n rendezett vitán kiderül, mennyire reális ez az aggodalom.

A vita résztvevői:

  • Csiki Varga Tamás, Stratégiai Védelmi Kutatóintézet,
  • Marton Péter, Budapesti Corvinus Egyetem,
  • Krekó Péter, Political Capital,
  • Nagyné Rózsa Erzsébet, Nemzet Közszolgálati Egyetem.

Moderátor: Békés Gáspár, CEU Bibó István Szabadegyetem.

A vita élő közvetítését élőben követheti itt:

A Telex korábbi cikkét ugyanerről a témáról itt olvashatja.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass