Bill Gates meghatóan lelkes blogbejegyzésben méltatta Karikó Katalin munkásságát

2022. május 1. – 12:46

Bill Gates meghatóan lelkes blogbejegyzésben méltatta Karikó Katalin munkásságát
Bill Gates teniszmeccset tekint meg Indiana Wellsben Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Microsoft alapítója hosszú cikkben méltatta azt a példát, amit a magyar tudós állít a tudományos kutatók elé.

Bill Gatesnek, a Microsoft alapítójának, a világ egyik leggazdagabb emberének van egy blogja, a Gates Notes (Gates jegyzetei). Az üzletember legújabb posztját Karikó Katalinnak szentelte. Mint az „örökre segített megváltoztatni az oltásokat” című bejegyzésében írja,

„Karikó Katalin, ez a hős jóval azelőtt, hogy a legtöbben hallottak volna az mRNS-oltásokról, meglátta bennük az életmentés esélyét”.

Gates azon mereng, hogy bár a legtöbb ember számára úgy tűnhet, hogy a Moderna és a Pfizer – BioNTech által készített rendkívül hatékony Covid oltóanyagok a semmiből jöttek, valójában ezek az új vakcinák, amelyek elengedhetetlenek voltak a járvány megállításában, a kutatók több évtizedes fáradságos munkájának eredményei.

Az egyik ilyen kutató Dr. Karikó Katalin, egy magyar biokémikus, aki már akkor látta az mRNS-ben rejlő életmentési lehetőségeket, amikor kevesen.

Bill Gates jegyzetében részletesen bemutatja Karikó Katalin pályáját és eredményeit. Mint felsorolja:

  • Az 1980-as években, amikor még a szülőföldjén dolgozott, Karikó meggyőződött arról, hogy apró mRNS-szálakat lehet a sejtekbe injektálni, hogy utasításokat küldjön a szervezetnek, hogy készítsen saját gyógyszert. Érdekelte a sztrók, a rák és más betegségek mRNS-kezelésének kifejlesztése.
  • Karikót az mRNS iránti érdeklődése végül az Egyesült Államokba juttatta. 1993-ban, miközben a Pennsylvaniai Egyetemen kutattak, Karikónak és főnökének áttörést sikerült elérnie.
  • A Pennsylvaniai Egyetem laboratóriumában Dr. Karikó Katalin és kollégája, Dr. Drew Weissman segítettek kifejleszteni azt a technológiát, amely lehetővé tette az mRNS-oltásokat.

Bill gates felidézi, hogy 2014-ben Karikó csatlakozott a BioNTechhez, amely egy rák elleni mRNS vakcinán dolgozott. A korai erőfeszítések nem jártak sikerrel, bár a veszettség elleni vakcina tesztje ígéretesnek bizonyult. Ennek ellenére Karikó és BioNTech kollégái kitartottak, akárcsak a Moderna tudósai. Amikor beütött a Covid, azonnal nekiálltak vakcinát készíteni az új vírus ellen.

Amikor mindez sikerrel járt, és végül Karikó Katalin megkapta az első adagot az oltásból, amiért oly sokat tett, elsírta magát.

Végül Gates így zárja jegyzetét:

Elképesztő előrelátása ellenére kétlem, hogy Dr. Karikó tudhatta volna, hogy az mRNS-oltások egy napon alapvető szerepet játszanak majd a világjárvány leállításában. És számomra ez a történetének fontos tanulsága: lehetetlen megjósolni, hogy a kutatási áttörések pontosan hogyan alakítják a jövőt. Éppen ezért kritikus fontosságú, ha a tudománynak van értelme, hogy hajlandóak legyünk hinni az őrülten hangzó ötletekben, és a kutatók, mint Dr. Karikó Katalin foggal-körömmel küzdjenek azok megvalósításáért. Mert így változtathatják meg a világot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!