Nagy-Britanniában betiltották a szűzhártyaplasztikát

2022. január 26. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britanniában betiltották a szüzességi tesztet és a szűzhártyaplasztikát, az egészségügyi törvényjavaslathoz hozzáfűzött módosítás értelmében illegális lesz minden olyan beavatkozás elvégzése, amelynek a szűzhártya helyreállítása a célja.

A szűzhártyaplasztika során hegszövet segítségével hoznak létre hamis szűzhártyát azzal a céllal, hogy a következő közösüléskor a nő vérezzen. Ez azonban az esetek körülbelül felébe be sem következik, így a „becsületalapú” támadásoknak is kitettek maradnak ezek a nők. A szűzhártyaplasztika elsősorban olyan konzervatív kultúrákhoz kapcsolódik, amelyekben elvárják, hogy a nászéjszakán szűz legyen a nő, és a szex után vérezzen.

Ilyen jellegű műtétet Nagy-Britanniában számos klinika és magánkórház végzett körülbelül háromezer fontért (1,2 millió forint), de sokan kampányoltak is a beavatkozás ellen, a nők és lányok elleni erőszak egyik formájaként tekintettek rá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a szűzhártya nem léte nem minden esetben jelenti azt, hogy már korábban is közösülésre került volna sor, a hártya például tamponhasználat vagy sportolás közben is elszakadhat.

A Guardiannak egy korábban nemi erőszak áldozatává vált kurd nő számolt be arról, hogy a családja kényszerítette rá, hogy elvégeztesse a plasztikát, hogy majd a nászéjszakáján „érintetlennek” mutathassa magát. A nő azt mondta, hogy ha betiltják a szűzhártyaplasztikát, sokan mentesülhetnek az olyan érzelmi zsarolások alól, mint amilyeneket ő átélt. „Biztos vagyok benne, hogy a hasonló helyzetben lévő, kiszolgáltatott lányoknak nagy megnyugvást jelentene, ha tudnák, hogy a törvény az ő oldalukon áll. Ez erőt adhat nekik, hogy kiálljanak magukért.”

Edward Morris, a Szülésznők és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának elnöke szerint a szűzhártyaplasztika mellett semmilyen egészségügyi indok nem szól.

„A nők egészségével és jogaival foglalkozó jótékonysági szervezetekkel együtt kampányoltunk mind a szüzességi tesztek, mind a szűzhártyaplasztika betiltásáért, mivel ezek a nők és lányok elleni erőszak formái. Egyértelmű üzenetet akarunk küldeni az egészségügyi szakembereknek, hogy egyik gyakorlatnak sincs helye az orvostudományban, és semmilyen körülmények között nem szabad elvégezni. Tájékoztatni fogjuk az Általános Orvosi Tanácsot, ha tudomást szerzünk arról, hogy valaki ilyen eljárásokat végez, hogy megtegye a megfelelő lépéseket”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!