A világ legnagyobb jéghalkolóniáját fedezték fel az Antarktisz körüli jég alatt

2022. január 14. – 12:09

A világ legnagyobb jéghalkolóniáját fedezték fel az Antarktisz körüli jég alatt
A Weddel-tenger egész évben vékony jéggel borított felszíne – Fotó Michael Nolan / Robert Harding RF / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatvanmilliós jéghalkolónia felfedezése mutatta meg, mennyire keveset tudunk valójában a tengerek mélyén lévő rendszerekről. A jéggel borított Weddel-tengeren – 2,6 millió négyzetkilométerével ez az egyik legnagyobb az Antarktisz körül –, 240 négyzetkilométeren – a Balaton felével egyenlő területen – bukkantak az óriási kolóniára.

„Fészek fészek hátán, négy órán keresztül” – mondta Autun Purser a még tavaly történt felfedezésről a CNN-nek. A német Alfred Wegener Intézet kutatója szerint ehhez foghatót nem látott óceanológus pályafutásának 15 évében.

Minden egyes, nagyjából 75 centiméter átmérőjű fészekben 1700 potenciális utód lehetett, ezeket egy-egy hal őrizte. A fészkek eloszlása feltűnően egyenletes volt, hasonlóan ahhoz, ahogyan a madarak ülnek a drótokon.

A hatalmas kolónia a táplálékrendszerekről is új információkkal szolgálhat a későbbiekben. A tengert egész évben vékony jég borítja, a terület messze van a koralloktól, tengeri csillagoktól és tengeri szivacsoktól. A jéghal ragadozó, halakkal, esetleg krillekkel – apró rákokkal – táplálkozik.

Önmagában a jéghallal kapcsolatban is sok a kérdés, például hogy meddig őrzi a fészkeket a felnőtt egyed, és az hím-e vagy nőstény.

A faj egyébként is különleges, mivel ez az egyetlen gerinces, amelynek véréből felnőttkorában is hiányzik az oxigén szállításáért felelős fehérjét tartalmazó hemoglobin, vére így nem is vörös, hanem átlátszó. Az ismert róla, hogy többnyire egy kilométerrel a tenger felszíne alatt él, de életciklusát, szaporodását, fejlődését sok kérdés övezi.

Feltételezések szerint a 240 négyzetkilométeren talált 60 milliós populáció csak töredéke a jéghal valódi állományának.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass