Engedélyezték az első HIV-fertőzés elleni injekciót, ami kiválthatja a napi tablettákat

2021. december 24. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a héten engedélyezte egy olyan gyógyszer felnőtteken való alkalmazását, amely elősegítheti a HIV és az AIDS terjedésének megállítását – írja az NPR.

Az Apretude nevű (de kabotegravir néven is ismert) gyógyszer egy olyan injekció, amely bizonyítottan hatékonyan és nagymértékben csökkenti a szexuális úton terjedő HIV-fertőzés kockázatát.

A legelterjedtebb HIV-gyógyszerekről (Truvada, Descovy) kiterjedt kutatások során kiderült, hogy HIV-negatív személyekben megelőzésre is alkalmasak, közel 100 százalékos biztonsággal megakadályozzák a HIV-vírus elkapását. Ezt a megközelítést pre-expozíciós profilaxisnak (PrEP) nevezik, és a vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzését jelenti. Ennek során a HIV-negatív emberek megelőzésképpen, általában naponta vesznek be tablettát, hogy megvédjék magukat a HIV-fertőzéstől.

Az FDA által most jóváhagyott injekciót ezzel szemben elég csak nyolc hetente beadni. A tudósok szerint ez nemcsak a HIV-fertőzés terjedését csökkentheti, de sokat segíthet a HIV-fertőzöttekkel szembeni társadalmi előítéletek lebontásában is. „Ez az új gyógyszer megváltoztatja a világot” – mondta az NPR-nek Kenneth Mayer, a bostoni Fenway Health, egy LMBT-egészségügyi, kutatási és érdekképviseleti szervezet kutatási igazgatója. A Fenway Health volt az egyik helyszín, ahol a gyógyszer klinikai kísérleteit végezték.

Az FDA tisztviselői szerint az injekció egy sokkal könnyebben elérhető, egyszerűbben adagolható gyógyszer azok számára, akiknek a napi tabletta túl drága, vagy a szedése nem megoldható. „Ez a kéthavonta adott injekció nagyon fontosa lesz az Egyesült Államokban a HIV-járvány kezelésében, főleg a magas kockázatú személyek esetében, akiknél a napi gyógyszeres kezelés betartása komoly kihívást jelent” – mondta Dr. Debra Birnkrant, az FDA Antivirális Termékek Osztályának igazgatója. Az amerikai kormány járványügyi főtanácsadója, Dr. Anthony Fauci, aki évtizedek óta foglalkozik HIV/AIDS-kutatással, szintén jelentős előrelépésnek nevezte az injekció engedélyezését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!