Kinek jó, ha az ember a kiskedvencével alszik?

2021. november 6. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor a háziállatokkal való alvásról beszélünk, nem csak azt érdemes figyelembe venni, hogy az ember mennyire tud jól aludni, ha hajnali háromkor egy doromboló szőrcsomó telepszik a szájába, hanem azt is, hogy az állatnak jó-e egyáltalán – mondta Dr. Dana Varble állatorvos a CNN-nek.

Az állatok, amik a gazdájukkal alszanak sokkal jobban megbíznak a kézben, ami eteti őket, és sokkal szorosabb a kapcsolatuk a gazdájukkal. Nagy dolog, ha egy állat annyira biztonságban érzi magát valaki mellett, hogy simán átvált a legsebezhetőbb élethelyzetbe, és elalszik. Emellett a közös szundinak jótékony hatása van az állat oxitocin- és dopaminszintjére, amiket gyakran csak boldogsághormonoknak hívnak – bár az örömérzet ennél összetettebb.

Az azonban fontos, hogy nem minden állat való az ágyba. Varble szerint csak a kutyák és macskák, bár van egy-két kivétel. Ilyen például Norbert, az egyik háziállat, akit néha lát. Norbert egy csüngőhasú disznó, aki a gazdái lábánál alszik. Ezek a disznók hasonlóan szociális lények, mint a kutyák.

Viszont vannak állatok, amiket nem érdemes vagy szabad az ágyba engedni. Ilyenek például a speciális környezeti igényű hüllők, az apróbb rágcsálók, és én személy szerint díszhalakkal se aludnék. Azokkal a kutyákkal sem érdemes együtt aludni, amik hajlamosak szorongásra. Nekik meg kell tanítani, hogy mondjuk a ház egy pontján elkerített kennel egy biztonságos hely számukra.

Egy amerikai háziállatokkal foglalkozó szervezet 2012-es felmérése szerint a kistestű kutyák 62 százaléka, a közepesek 41 százaléka, és a nagytestű kutyák 32 százaléka a gazdája ágyában alszik. A macskák 62 százaléka felnőttekkel, 13 százaléka gyerekekkel alszik.

Az embernek kevésbé jó, de lehet jótékony hatású

Két okból lehet rossz, hogy az ember egy kutyával vagy macskával alszik. Az első az allergia. Szakértők szerint az asztmásoknak nem lenne szabad beengedniük az állatokat a hálószobába, hogy az orruk legalább éjszaka pihenhessen. Derek Damin, a Kentuckiana Allergia, Asztma és Immunológia intézet szakértője viszont azt mondta, hogy az emberek nagy része még akkor sem zavarja ki a háziállatokat a hálóból, ha kiderül, hogy allergiás a kiskedvencre.

Ha valaki nem allergiás, akkor azt kell figyelembe vennie, hogy egy állat hogyan befolyásolja az alvásminőségét. Azok, akik alvászavarral vagy más, alvással kapcsolatos nehézséggel szenvednek, jobb ha nem alszanak kisállattal, mert azok gyakran hangoskodnak, mocorognak álmukban, ami kirángathatja az embert a mélyalvásból. Amikor az alvásciklus megakad, mert felriadunk, az agyunk nem tudja tovább javítani a sejtjeit, elraktározni az emlékeket és új információkat, és a testünk nem lesz elég kipihent.

Sok állat az emberekhez hasonlóan horkol, és ugyan a kutyák általában átalusszák az éjszakát, a macskák gyakran aktívak éjszaka. Persze vannak olyanok, akiknek a ritmusos szuszogás segít az alvásban. A Mayo Clinic egy kutatás során 40 jelentkező és azok állata alvását vizsgálta meg, és arra jutottak, hogy ha egy kutya van a szobában, akkor akár javulhat is az alvásminőség, de ha az állat az ágyban van, akkor inkább romlik.

Végső soron úgyis mindenki maga dönti el, hogy van-e kedve folyamatosan olyan tisztán tartani az kiskedvencét, hogy az egy ágyban aludjon vele, de talán az is érthető, ha sokan el sem tudják képzelni, hogy egy állat feküdjön az ágyukban. A tanulság inkább az, hogy a régi hiedelemmel ellentétben nem egyértelműen rossz, ha az ember állattal alszik, sőt, néha még hasznos is lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!