Kagylók után kutattak, de egy eddig ismeretlen óriáspingvin maradványát találták meg Új-Zélandon

2021. szeptember 17. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig ismeretlen faj tagjaként azonosítottak egy fosszilizálódott, hosszúlábú óriáspingvint, melynek maradványaira gyerekek bukkantak egy nyári táborozás során az új-zélandi Waikatóban.

Kagylók és hasonló állatok maradványait vizsgálták egy tapasztalt régésszel 2006-ban, amikor rábukkantak a csontokra. Szakértők segítségével a homokkőből kiemelték a fosszíliát, amelyről később kiderült, egy ősi, eddig ismeretlen pingvinfajhoz tartozik.

A leletet a Waikatói Múzeumnak ajándékozták és a Massey Egyetem, valamint a Bruce Múzeum kutatói kezdték tanulmányozni.

Arra jutottak, hogy a pingvin 27,3-34,6 millió éves lehet, abból az időszakból származik, amkor Waikato víz alatt volt.

A pingvin a szakértők szerint hasonlít a kairuku pingvinfajokhoz, de sokkal hosszabb a lába. Ezért kapta a Kairuku waewaeroa nevet: a waewaeroa maori nyelven azt jelenti, hosszú lábak. Ilyen hosszú lábakkal minden más ősi óriáspingvinnél magasabb, a becslések szerint nagyjából 1,6 méteres lehetett lábujjától a csőre csúcsáig, álló helyzetben pedig 1,4 méteres. Ez befolyásolja, milyen gyorsan úszott és milyen mélyre tudott merülni.

„A Kairuku waewaeroához hasonló óriáspingvinek jóval nagyobbak, mint a tengeri búvármadarak, és tudjuk, hogy a testméret fontos tényező az ökológia szempontjából. Hogyan és miért váltak a pingvinek óriássá és miért nem maradtak fenn óriás pingvinek? Az ehhez hasonlóan jó állapotban megőrződött fosszíliák segíthetnek választ találni ezekre a kérdésekre” – mondta Mike Safey, a leletet felfedező Hamilton természettudós gyerekklub vezetője az MTI beszámolója szerint.

A vizsgálat eredményeit a Journal of Vertebrate Palaeontology című tudományos lap aktuális számában mutatták be a Massey Egyetem kutatói.