Az alkoholfogyasztás nagyobb eséllyel vezethet a rák kialakulásához, mint eddig vélték – írta meg a Guardian egy tanulmányra hivatkozva, amely 860 korábbi kutatás eredményeit összegezve jutott a megállapításra.
A májrák csak egy a sok közül
Eszerint nemcsak a májrák kockázatát növeli az alkohol, hanem a garaton és a gégén is daganatos betegséget okozhat, és szerepet játszhat a nyelőcsőrák bizonyos fajtáinak kialakulásában.
Ugyanakkor a kávéfogyasztás – akár napi egy csésze esetén – csökkentheti a májrák és a bőrrák bizonyos fajtái kialakulásának kockázatát – állítja a tanulmány.
A Rákkutató Alap (WCRF) vezetője szerint a fentiek jelentősen módosítják a rák, a kávé és az alkohol közötti összefüggéssel kapcsolatos eddigi ismereteket.
Giota Mitrou szerint azonban további vizsgálatokra van szükség a kapcsolat pontosabb feltérképezéséhez.