Szinte teljesen kipusztulhatnak a császárpingvinek, ha nem teszünk drasztikus lépéseket a klímaváltozás ellen

2021. augusztus 4. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatala (US Fish and Wildlife Service) keddi sajtóközleményében javaslatot tett a császárpingvinek védetté nyilvánítására az országban, miután egy friss kutatásból kiderült, hogy a klímaváltozás jelenlegi trendjeit figyelembe véve a 21. század végére a jelenlegi populáció több mint 80 százaléka pusztulásra van ítélve a tengeri jég folyamatos olvadása miatt – írja a The New York Times.

Ha Amerikában védetté nyilvánítanák az állatot, a császárpingvin többek közt a jegesmedvék, kétféle fóka, illetve egy rakás korallfaj mellé csatlakozna azon élőlények között, melyek létét a kormány szerint fenyegeti a klímaváltozás. Az Egyesült Államok területén persze nem élnek császárpingvinek, ám ettől még fontos lépés lenne, ha bekerülne a védett állatok közé az országban,

mert az ottani ügynökségeknek a továbbiakban úgy kéne tevékenykedniük, hogy minimalizálják az őket az élőhelyükön érő károkat, ami például a halászatra is hatással lehetne.

A császárpingvinek az év nagy részében az antarktiszi tengeri jégen élnek, többek közt itt is költenek, de a fiókáik felneveléséhez, valamint a ragadozók előli meneküléshez is elengedhetetlen számukra ez a közeg. Az ember által okozott klímaváltozás miatt viszont a tengeri jég folyamatosan olvad, illetve töredezik, méghozzá jelenleg olyan mértékben, ami pár évtizeden belül katasztrofális hatással lehet az állatokra. Egy, a Global Change Biology szaklapban frissen megjelent kutatás szerint ha a tengeri jég továbbra is abban az ütemben tűnik el, amit a mostani trendek alapján becsülni lehet, akkor 2100-ra a jelenlegi császárpingvin-populáció több mint 80 százaléka gyakorlatilag teljesen kihalna.

Császárpingvin a kicsinyével. Fotó: SAMUEL BLANC / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Császárpingvin a kicsinyével. Fotó: SAMUEL BLANC / Biosphoto / Biosphoto via AFP

A kutatás szerint ugyanakkor ezt gyors és drasztikus akcióval még el lehetne kerülni – ha világszerte a párizsi klímaegyezménnyel összhangban lévő módon csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor anny tengeri jég maradna meg, amely egy alacsonyabb létszámú, de még mindig életképes populációnak otthont tudna adni. Stephanie Jenouvrier, a tanulmány vezető szerzője szerint most kell cselekdnünk, mielőtt túl késő nem lesz, nem is csak a pingvinekért, hanem magunk, illetve a gyerekeink miatt is.

A császárpingvinek jelenleg mérsékelten fenyegetett státuszba tartoznak, a populációjuk pedig csökken. 2016-ban az Antarktisz második legnagyobb kolóniája több mint 10 ezer fiókát veszített el egy olyan térségben, amelyet a kutatók addig biztonságosnak gondoltak. A környezetvédők most abban reménykednek, hogy ha a kormányszervezet előterjesztése sikerrel jár, az egész Amerikában csökkentheti majd a fosszilis tüzelőanyagokra épülő projektek elfogadottságát, ami világszerte csökkenthetné a károsanyag-kibocsátást. A kedden benyújtott javaslat egyelőre még messze van attól, hogy valósággá váljon, most először egy 60 napos szakasz következik, amely alatt nyilvánosan kommentelhető lesz majd a dolog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!