Cseh pisztrángok rákattantak a szennyvízzel érkező drogra, és ez ökológiai problémát is okozhat

2021. július 7. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csehországi kutatás szerint drogfüggővé válnak azok a pisztrángok, amelyek metamfetamin nyomait tartalmazó természetes vizekben élnek.

A cseheknél viszonylag sok metamfetaminhasználó van, a meth vagy kristály néven is ismert drog nem bomlik el teljesen a szervezetben, így aztán a szennyvízzel még annak tisztítása után is belekerülhet a természetes vizekbe. Néhány csehországi folyóban és patakban egész magas a metamfetamin koncentrációja, és egy friss kutatás azt állítja, ez a halakra is hat.

Pavel Horky, a Cseh Élettudományi Egyetem kutatója munkatársaival laboratóriumi körülmények között bizonyította be, hogy a pisztrángok könnyen függőkké válhatnak. Fogtak 120 halat, és két részre osztva azokat egy-egy 350 literes edénybe tették.

Az egyik akváriumba olyan metamfetamintartalmú vizet engedtek, mint amilyeneket a természetben is bemértek, míg a másik tartályba sima, drogmentes víz került. A halak 8 hétig úszkáltak új közegükben, majd lecserélték a drogos vizet is simára. A kutatók ezután véletlenszerűen fogtak ki halakat, hogy megvizsgálják, mutatnak-e elvonási tüneteket.

A kifogott halak új tartályba kerültek, amelybe két csövön áramlott be a víz, az egyiken metamfetaminos, a másikon sima víz. A metamfetaminos közegben élő halak (ez az utólagos boncolásnál derült ki) nem túl nagy meglepetésre a drogos vízsugarat választották.

A kutatók azt állapították meg, hogy methben fürdőzö halak agyi szöveteiben felhalmozódott a drog, emiatt kevésbé voltak aktívak. A természetben ez a csökkent aktivitás a halálos ítéletük is lehet, hiszen csökkennek a túlélési és szaporodási képességeik.

Horky attól tart, hogy a drogfüggő halak majd azokon a beömlési helyeken fognak nagy számban gyülekezni, ahol számíthatnak metamfetaminra, és végül ez az ökológiai rendszert felborítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!