Tízből nyolc magyar fosszilis ipari telepen szivárog a metán egy friss mérés szerint

2021. július 1. – 08:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tiszta Levegő Munkacsoport (Clean Air Task Force) nevű civil szervezet eddig nem ismert metánszivárgást filmezett le több magyarországi kőolaj- és földgáztelepen – számolt be a Napi.hu.

Találomra kiválasztott tíz helyszínen mértek, ebből nyolc esetében mutattak ki a jelentős mértékű metánszivárgást. Mindenhol – a Mol, az Fgsz Földgázszállító Zrt., a Hexum Földgáz és a Magyar Földgáztároló (Mfgt) telephelyein – a földgáz-, illetve kőolajipari infrastruktúra egyes eszközeiből származott a metánkibocsátás.

A szivárgás detektálására egy olyan infravörös színtartomány megjelenítésére és rögzítésére képes kamerát használtak, amelyet eredetileg az iparági szabványok alapján hibás, nem jól tömítő olaj- és gázipari rendszerelemek kiszűrésére használnak a szektorban. Az összes felvétel a kampány oldalán érhető el, példaként itt az algyői gázüzemnél detektált szivárgás:

James Turitto, a felvételeket készítő kutató így kommentálta az eredményeket: „Meglepődtem, hogy szinte minden meglátogatott helyszínen tapasztaltam metánkibocsátást és szivárgást. Ez neki azt jelenti, hogy valójában azt sem tudjuk, hogy a hivatalosan bevallottnál mennyivel több metánt bocsát ki Magyarország.”

A metán a szén-dioxidnál 84-szer erősebb üvegházhatású gáz, emiatt különösen fontos lenne visszafogni a kibocsátását a klímaváltozás elleni küzdelemben. Egy közelmúltban megjelent ENSZ-jelentés szerint a következő évtizedben nagyjából a felére kellene csökkennie a globális metángáz-kibocsátásának, hogy legyen esélyünk kezelhető keretek között tartani a felmelegedést. A metánkibocsátás fő emberi forrásai a fosszilis üzemanyagok ipara (melynek a teljes emisszió 34 százaléka írható a számlájára), a mezőgazdaság (40 százalék) és a hulladékszektor (20 százalék).

Megkérdeztük a Molt – amelynek infrastruktúráján a legtöbb vizsgált telep üzemel –, hitelesnek tartják-e a mérési eredményeket, és ha igen, terveznek-e fellépni a szivárgás ellen.

Frissítés:

A Mol válaszában közölte, hogy a szivárgás mind a két hozzájuk tartozó telep esetében a normál működés része. „Az atmoszférikus tároló tartályok légző rendszerénél történtek a FLIR infravörös kamerával rögzített kiáramlások, azonban ezek kötelező és jogszabályilag előírt részei a technológiának Algyő és Szank esetében is, hogy a tartályokban található túlnyomás elkerülhető legyen. Ez általános előírás ilyen technológia üzemelése esetén mindenhol, nem csak Magyarországon. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem szivárgás, hanem a MOL által ismert és nyomon követett kibocsátás, melynek minimalizálására a vállalt folyamatosan törekszik” – írták.

Ezeket a berendezéseket a jogszabályokban előírt rendszerességgel folyamatos ellenőrizzük, csak akkor lehetnek használatban, ha minden jogszabályi és biztonsági előírásnak megfelelnek. Természetesen meghibásodások előfordulhatnak, mint minden működő technológia esetén, azonban ezeket minden esetben a lehető leggyorsabban azonosítjuk és javítjuk. – tették hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!