Nemhogy él, szaporodni is tud a 24 ezer éve a szibériai permafrosztba fagyott mikroszkopikus állatka

2021. június 8. – 10:04

frissítve

Nemhogy él, szaporodni is tud a 24 ezer éve a szibériai permafrosztba fagyott mikroszkopikus állatka
A 24 ezer éves hibernációt túlélő kerekesféreg – Fotó: Michael Plewka / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 24 ezer évig pihent a szibériai permafrosztban (fagyott talaj) az a kerekesféreg, amit tudósok sikerrel élesztettek újra a 2010-es években, áll egy hétfőn ismertetett tanulmányban. Ez a több mint 24 ezer éves hibernáció a leghosszabb, amit egy kerekesféreg túlélt az eddigi ismeretek szerint.

A felfedezés jelentősége nem kicsi: eddig is ismert volt, hogy egyszerűbb szervezetek, mint például a baktériumok képesek évezredek hosszán át életben maradni szélsőséges hidegben is – mint például a mostani esetben a permafroszt –, ám olyan, bonyolultabb állat esetében, ami idegrendszerrel és aggyal is rendelkezik, meglehetősen ritka az ilyen hosszú hibernáció. Erről Sztasz Malavin, a Puscsinói Biológiai Kutatóközpont munkatársa számolt be.

A rekord nem minden féregre, csak a kerekesférgekre nézve áll, egyes fonálférgek ugyanis 30 ezer évet is kibírnak extrém hidegben.

Az orosz kutatók 2015-ben vettek mintát a szibériai permafrosztból, ebben találták meg a magányos, alig negyed milliméter hosszú kerekesférget. Miután felmelegítették és táplálékkal kínálták, a kerekesféreg nemcsak hogy aktivizálta magát, de szaporodni is kezdett – a Bdelloideák közé tartozó példány minden egyede nőstény, és szűznemzéssel szaporodik, lényegében klónozza önmagát.

Az ilyen hibernációra képes kerekesférgek vizsgálata az emberi hibernáció és a kriotechnológiák fejlődéséhez is nagy mértékben hozzájárulhat.

via CNN

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!