Felpörgeti-e újra az ufólázat az amerikai hírszerzés jelentése?

Legfontosabb

2021. május 25. – 11:18

frissítve

Felpörgeti-e újra az ufólázat az amerikai hírszerzés jelentése?
Forrás: Pentagon

Másolás

Vágólapra másolva

Az ufóészlelés az elmúlt években elkezdett átalakulni: már nem csak az énekesek, migrációs szakértők vagy a mémmé vált History Channel-es fickó hóbortja, hanem a Pentagon is foglalkozik az üggyel, és néha videókat is kiadnak ilyen megmagyarázhatatlan esetekről. Egy hónap múlva az amerikai hírszerzők egy nem titkosított jelentést adnak majd át a kongresszusnak, és ha minden igaz, akkor amit eddig láttunk, az csak a jéghegy csúcsa.

Ahogy az előző év végén írtuk, 2020 annyira zavaros év volt, hogy az emberiség olyan híreken tette át magát viszonylag gyorsan, amik békeidőben hónapokig lekötnék a nyilvánosságot.

Ilyen például az, hogy a Pentagon nyilvánosságra hozott több ufóvideót is, amiken olyan tárgyak láthatók, melyek egyesek szerint 100-1000 évvel meghaladják az emberiség technológiai szintjét.

Bár még nem tudni, hogy ezek az azonosítatlan repülő tárgyak (vagy azonosítatlan légi jelenségek – unidentified aerial phenomena – UAN, ahogy Pentagon utal ezekre) mik pontosan, honnan jöttek, vagy mire valók, de az ufóspotting már nemcsak az élénk fantáziájú emberek hobbija, hanem katonák, hírszerzők és kutatók is állítják, hogy valami megmagyarázhatatlant láttak.

Fontos megjegyezni, hogy az ufókra nem úgy kell gondolni, mint lézerputtyogtató csészealjakra. Egy sima propelleres repülő is számíthat ufónak, amíg nem tudják meghatározni, hogy pontosan mi is. Ezek a szépen lassan kiszivárgó felvételek azért érdekesek, mert egyelőre megmagyarázhatatlan, amit a videókon látunk.

Helyén kezelte-e a Pentagon az észleléseket?

Az Egyesült Államok hírszerző ügynökségei egy hónap múlva adják át a kongresszusnak a titkosítatlan jelentéseiket a különböző incidensekről. A védelmi minisztérium nemcsak ez eseteket vizsgálja, hanem azt is, hogy a Pentagon hogyan kezelte ezeket. Például egyszer már 2007-ben is belevetették magukat az ilyen felvételek vizsgálatába, de a titkosított programot 2012-ben leállították, mert a minisztérium úgy döntött, hogy jobb helye is van a pénznek, amit a projektbe öltek.

Azért kezdték el egyáltalán vizsgálni az eseteket, mert a tárgyak, amiket láttak, olyan manővereket hajtottak végre, amikre ember alkotta járművek még nem képesek.

„Képzelje el a technológiát, ami kibír 6-700 g-t, 13 ezer mérföld per órával repül, nem veszi észre a radar, és a levegőben és a vízben is tud repülni, talán még az űrben is. És ha már itt tartunk, nincs nyoma semmiféle hajtóműnek, szárnynak, kormányfelületnek, és mégis ellenáll a Föld gravitációjának. Pontosan ezt látjuk”

– mondta Lue Elizondo a 60 Minutesben. Elizondo húsz éven át hírszerzőként dolgozott szerte a világban, míg 2008-ban a Pentagon fel nem kérte, hogy csatlakozzon az ilyen különleges eseteket vizsgáló csapatába. Bár sokan állították az elmúlt évtizedekben, hogy ufót láttak, a Pentagon csak néhányat erősített meg.

A haditengerészettől nemrég visszavonult Alex Dietrich például 2004-ben látott egy azonosítatlan tárgyat, amikor a USS Nimitzen szolgált pilótaként. Gyakorlat közben kapták a parancsot, hogy azonosítsanak egy repülő tárgyat. A megadott légtérben nem láttak semmit, viszont alattuk a vízben igen. Dietrich először izgatott lett, hogy elkaphat néhány „rosszfiút”, de amikor meglátta, hogy a repülő a vízben van, aggódni kezdett, hogy ki tudják-e őket menteni.

„És ekkor megjelent a Tic Tac. A magasból kicsinek tűnt, de nagyjából úgy nézett ki, mint egy repülő teste. Matt fehér volt, pont mint egy Tic Tac”

– emlékezett vissza Dietrich. Egy másik pilóta, aki szintén látta a Tic Tacot, egyértelműen meg van győződve arról, hogy nem a Földről származott.

A Pentagon áprilisban egy másik olyan esetet is megerősített, amiről haditengerészek felvételeket készítettek, azon egy háromszög alakú tárgyi szeli a felhőket. Vannak fényképek egy repülő tárgyról, amit szintén haditengerészek készítettek, az úgy néz ki, mint egy makk. Egy 2020 áprilisában közzétett videón katonák ámuldozva figyelnek két tárgyat az infravörös kameráikon.

A videók már korábban is fel-felbukkantak a neten, a Pentagon azért erősítette meg eredetiségüket, hogy az emberek ne spekuláljanak tovább. A videókat hivatalosan csak hónapokkal később adták ki, méghozzá elvileg azért, mert biztosra akartak menni, hogy nem látni-e bennük titkosított eszközöket vagy képességeket. Lehet például, hogy az USA vagy egy másik ország újfajta drónokat vagy rakétákat tesztelt, és azok szerepelnek a videókon. Az is előfordulhat, hogy a katonai eszközök hibásak, és valójában nem is létezik egy-egy levideózott tárgy (bár sok esetben a katonák szabad szemmel is látták a jelenségeket).

Egy visszavonult pilóta 2017-ben azt mondta, hogy a tárgy, amit 2004-ben látott, másodpercek alatt elszáguldott, amint közelebb repült hozzá. Egy pattogó pingponglabdához hasonlította a mozgását. A civil és katonai ufójelentések gyakran hasonló jelenségeket írnak le: tárgyak kilométereket zuhannak, hirtelen megállnak egy helyben, majd elszáguldanak egy teljesen másik irányba; tárgyak hangrobbanás nélkül érik el a hangsebességet; repülő valamik hirtelen elmerülnek az óceánban.

Az, hogy a Pentagon megerősítette az ilyen eseteket, még nem jelenti azt, hogy úgy gondolják, hogy azokat kicsit szürke lények telepátiával vezetik. Elizondo, aki megvizsgálta a megerősített jelenségeket (és lehet, hogy olyan felvételeket is látott, amik még nem szivárogtak ki), 2017-ben azt mondta, hogy sok meggyőző bizonyíték van arra, hogy nem vagyunk egyedül. 2017-ben tiltakozásként szállt ki a programból, mert nem tetszett neki, hogy az amerikai kormány mindent titokban akar tartani, valamint a Pentagontól sem kaptak annyi támogatást, mint amire szerinte szükség lett volna. Elizondo szerint a kikerült videók csak a jéghegy csúcsát jelentik, rengeteg felvételt vizsgálnak a Pentagonban.

„Nem számít, hogy egy meteorológiai léggömb, apró zöld emberkék vagy valami egészen más – nem kérhetjük arra a pilótáinkat, hogy feleslegesen kockáztassák az életüket”

– mondta Rachel Cohen, Virginia szenátorának szóvivője 2019-ben, miután a szenátus betekintést kapott néhány ufókról szóló, titkosított haditengerészeti dokumentumba.

De mi lesz valójában a jelentésben?

Nem tudni, hogy pontosan mi szerepel majd a jövő hónapban megjelenő jelentésben, ahogy azt sem, hogy mennyi jut majd ki belőle a kongresszus ajtajain kívülre. Sok szakértő attól tart, hogy csak egy időközi jelentést kapnak majd, amiben szerepel minden fontos infó, pont csak annyi, ami megfelel a kongresszus minimumelvárásainak. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a Pentagonban sokkal kevesebb biztos dolgot tudnak ezekről a jelenségekről, mint amennyit nem tudnak, és nehéz megmagyarázni valamit, ami ránézésre teljesen meghaladja az emberiség jelenlegi képességeit.

A hírszerzés korábbi igazgatója, John Ratcliffe nemrég megerősítette, hogy sokkal több adattal rendelkeznek ezekről a jelenségekről, mint amennyit megosztanak. Azt is kiemelte, hogy sokszor nemcsak arról van szó, hogy egy pilóta látott valamit a távolban, hanem gyakran több eszköz és ember is észleli ugyanazt a valamit. Ezek közül sok benne lesz a jelentésekben, bár ugye a megmagyarázhatatlan jelenségeknek az a lényege, hogy nem sok minden derül ki róla, és sok olyan adatot valószínűleg nem láthatunk majd, ami katonai titoknak minősül.

Hogy miért pont most adják ki a jelentést a hírszerzők? Azért, mert benne volt a 2,3 billió dolláros mentőcsomagban, amit Donald Trump 2020 végén még elnökként aláírt. A csomagról szóló törvényben benne volt, hogy a hírszerzésnek és a fegyveres erőknek 180 napjuk van, hogy részletes elemzést készítsenek az észlelt ufójelenségekről. Azt is fel kell mérniük, hogy milyen mértékű nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek az egyes esetek.

Kezdésnek nem lesz rossz, sokan úgy látják, hogy legalább végre valaki elkezd komolyabban foglalkozni a kérdéssel, ahelyett, hogy csak egy lenéző kuncogással legyintene (mint mondjuk Neil deGrasse Tyson asztrofizikus).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!