Meghalt Michael Collins, a holdra szállás elfeledett űrhajósa

2021. április 28. – 19:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenéves korában meghalt Michael Collins amerikai űrhajós, aki minden idők egyik leghíresebb űrmissziójának, az Apollo–11-nek volt a tagja. 1969. július 20-án, az emberiség történetének első holdra szállásakor ő volt a parancsnoki modul pilótája.

A küldetés másik két tagjával, Neil Armstronggal és Buzz Aldrinnal ellentétben ő sosem járt a Holdon. Collins a parancsnoki modulban keringett a Hold körül, miközben Armstrong megtette az emberiség egyik legfontosabb lépését. Collinst emiatt gyakran „elfeledett űrhajósnak” nevezték.

Collins 1930. október 31-én született Rómában, ahol apja, az amerikai hadsereg vezérőrnagya éppen állomásozott. A West Point katonai akadémián tanult, majd később csatlakozott a légierőhöz, és tesztpilóta lett. A NASA 1963-ban választotta ki űrhajósnak, az első űrrepülése a Gemini–10 volt 1966-ban. Ezen a küldetésen ő lett a negyedik ember, aki valaha űrsétát tett.

Az Apollo–11 volt Collins utolsó űrutazása, ám soha nem rágódott azon, hogy elszalasztotta a Holdra lépés lehetőségét. „Asztronautaként mindig úgy gondoltam, hogy nekem van a legjobb munkám a világon, és még mindig így gondolom” – mondta egy korábbi interjújában.

Az Apollo–11 legénysége: Neil Armstrong, Michael Collins, Buzz Aldrin – Fotó: NASA / AFP
Az Apollo–11 legénysége: Neil Armstrong, Michael Collins, Buzz Aldrin – Fotó: NASA / AFP

Collins 1970-ben vezérőrnagyként hagyta el a NASA-t, ami után az amerikai külügyminisztériumnak dolgozott. Később a washingtoni Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeum igazgatója lett, ő felügyelte a múzeum építését és 1976-os megnyitását.

Collins utolsó éveiben rákos megbetegedésekkel küzdött, a családja által kiadott közlemény szerint utolsó napjait békésen, családja körében töltötte. „Mike mindig alázattal nézett szembe az élet kihívásaival, az utolsó kihívásával is ugyanígy nézett szembe” – írták.

Steve Jurczyk, a NASA igazgatója szerint az amerikai nemzet egy igazi úttörőt veszített el: „A NASA gyászolja ezt a kiváló pilótát és űrhajóst, mindazok barátját, akik az emberi lehetőségek határait próbálják feszegetni. Akár a színfalak mögött, akár a nyilvánosság előtt végezte munkáját, öröksége mindig is az lesz, hogy egyike volt azoknak az úttörőknek, akik Amerika első lépéseit tették a kozmoszban. Szelleme akkor is velünk lesz, amikor még messzebbre merészkedünk.”

Francis French űrtörténész, számos űrprogramról szóló könyv szerzője szerint Collins sok szempontból volt az Apollo–11 küldetés alappillére. „Ő volt az, aki tudta, hogyan kell egyedül vezetni az űrhajót, és ő volt az egyetlen, aki mindhármukat haza tudta juttatni” – mondta.

Neil Armstrong 2012-ben, 82 évesen halt meg, így a 91 éves Buzz Aldrin az Apollo–11 misszió utolsó élő tagja. (NPR)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!