Őrült férgek inváziójával küzd meg az Egyesült Államok

2021. április 27. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nagyobb aggodalommal figyelik amerikai kutatók a leginkább őrült féreg néven ismert faj terjedését az Egyesült Államokban, mert ez az invazív féreg drasztikusan megváltoztatja a talajéletet, és őshonos fajokat is kiszorít.

Az őrült féreg első ránézésre úgy néz ki, mint a nálunk is gyakori földigiliszta, csak némileg sötétebb. A különbség pedig akkor válik igazán nyilvánvalóvá, amikor az Amynthas agrestis (ez az állat tudományos neve) vad vitustáncba kezd, követhetetlenül vergődik és tekereg, szinte ugrál. Nem véletlenül kapta az őrült féreg nevet, de kígyóféreg vagy ugróféreg néven is emlegetik. Az is speciális képessége, hogy gyíkokhoz hasonlóan el tudja dobni a farkát, ha veszélyben érzi magát.

Az Amynthas nemzetség eredetileg Kelet-Ázsiában honos, de már a 19. században eljutott Észak-Amerikába a hajóval oda szállított zöldségekkel, gyümölcsökkel, ma pedig már 15 államban jelent problémát az őrült féreg.

Az örült féreg, ahol megjelenik, ott képes felborítani a korábbi ökoszisztémát. Nagyon gyorsan tud szaporodni, peterakáshoz még párosodnia sem kell, a megszállt területen pedig hamar kimeríti a talaj tápanyagkészletét. A megváltozott talajokból kiszorítja a többi féregfajt és az őshonos gombafajokat, és a korábban ott élő növények is eltűnhetnek, mert nem képesek kicsírázni.

Egyelőre nincs hatékony védekezési mód a férgek ellen, a már megfertőzött erdőkből gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani őket, mert a lerakott peték a hideg teleket is képesek átvészelni.

Kisebb területek, például kertek esetén azt javasolják a szakemberek, hogy az emberek gyűjtsék össze a férgeket, tegyék azokat egy nejlonzsákba, majd hagyják kint így tíz percig a napon. Utána mehet a zsák a kukába.

(via Smithsonianmag)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!