Kávékapszulából csináltak filléres koronavírustesztet

2021. április 6. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerű, megbízható, otthon is könnyen használható és rendkívül olcsó koronavírustesztet dolgozott ki egy holland tudós, Vittorio Saggiomo, aki a házi kávégépekből ismerős kapszulákat alakította át, egy teljesen új tesztmódszert létrehozva ezzel.

Saggiomo célja az volt, hogy valahogy helyettesítse a rendkívül megbízható, ugyanakkor költséges, időigényes és laboratóriumi körülményeket igénylő PCR-teszteket, illetve a sokkal könnyebben használható és kiértékelhető, ugyanakkor nem annyira megbízható antigénteszteket.

A megoldás az úgynevezett hurokközvetített izotermikus amplifikáció (Lamp) módszere lett, aminél a PCR-től eltérően nem folyamatosan, ciklikusan változó hőmérséklettel növelik meg a teszthez használt genetikai anyagot, hanem egy adott, fix hőmérsékleten teszik meg ezt. Hogy a hőmérséklet állandó maradjon, Saggiomo egy, a kávékapszulába építhető, hőre lágyuló viaszt választott.

Eredetileg a mosogatógépben és a mikrohullámú sütőben próbálta a kívánt hőhatást elérni, de egyikkel sem járt sikerrel, így végül arra jutott, hogy egy forró vízzel teli lábos a legalkalmasabb a teszt lebonyolítására. A kapszulateszt a megfelelő hőkezelés után színváltozással jelzi, hogy a belehelyezett minta alapján koronavírusos-e vagy sem a tesztelt egyén.

A kapszulateszt
A kapszulateszt

Az egyszerű használat mellett a kapszulateszt további nagy előnye, hogy viaszostul, kapszulástul és fiolástul milliószámra gyártható, és darabja 0,2 euróba, vagyis nagyjából 72 forintba kerül, ráadásul nagyrészt újrahasznosítható elemekből készül.

Saggiomo kísérleti módszerét egyelőre még nem vizsgálta felül más tudós.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!