A Föld mélyébe olvadhatott a 4,5 milliárd éves ősbolygó

2021. április 2. – 08:31

frissítve

A Föld mélyébe olvadhatott a 4,5 milliárd éves ősbolygó
A Theia és a Föld ütközésének elképzelt képe – Illusztráció: Mark Garlick / MGA / Science Photo Library / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Új réteggel bővült az a mára már nagy általánosságban elfogadott elmélet, miszerint a Hold a Földből szakadt ki egy ősi kozmikus ütközés során. Az Arizona State egyetem tudósai által közölt tanulmány szerint a Földdel 4,5 milliárd évvel ezelőtt ütköző protobolygó, a Theia maradványai nem porladtak el teljesen, hanem jelentős részük beépülhetett a Föld köpenyébe.

Az elmélet több, eddig nehezen magyarázható dologra is választ adna. A Hold mérete ugyanis jóval nagyobb, mint amekkorának a Föld mérete alapján lennie kellene, továbbá a Föld magja is nagyobb, mint amekkorának egy hasonló méretű bolygónak lehetne – feltehetőleg azért, mert összeolvadt a Theia magjával. Továbbá ez megmagyarázná, hogy miért található két, úgynevezett nagy méretű, kis nyírósebességű tartomány (LLSVP) Afrika és a Csendes-óceán alatt.

Ezen területeket régóta tanulmányozzák már a tudósok, a létezésüket a világ minden részén végzett szeizmikus mérések is igazolják – a bolygóban terjedő szeizmikus hullámok ezeket elérve lelassulnak, ami azt mutatja, hogy az LLSVP-k sűrűsége nagyobb, mint a Föld köpenyének többi része.

A 2021-es Hold- és bolygótudományi konferencián bemutatott elmélet szerint a 4,5 milliárd évvel ezelőtti ütközésben a Theia a földinél sűrűbb, vasban gazdag köpenyének darabjai egészen a Föld köpenyéig jutottak, majd ott ahelyett, hogy egybeolvadtak volna, nagyjából egyben maradtak, és egészen a Föld külső magjának pereméig süllyedtek.

Az Arizona State kutatóinak elmélete nem új, ám a bemutatott szimulációjuk az eddigi leginkább meggyőző bizonyíték arra, hogy az elmélet helyes lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!