Egyre töpörödnek a péniszek a légszennyezés miatt

2021. március 24. – 16:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a klímaváltozás nem elég ijesztő – mert sokan az egyébként is tévesen globális felmelegedésnek gondolt folyamatot inkább hosszabbodó nyárnak képzelik el – talán a rövidülő péniszek veszélyével sikerül érdemben fellépni a légszennyezéssel szemben.

Egyre kisebb péniszek az újszülötteknél, rohamosan csökkenő spermiumszám a felnőtteknél. Egy kutatás szerint 2045-re a férfiak többségének örökítőanyaga már nem lesz alkalmas arra, hogy abból utódok szülessenek – írta a Sky News.

A New York-i Sinai Hospital professzora korábbi tanulmányok összegzésével arra jutott, hogy az elmúlt 40 évben nyugaton a férfiaknál a spermiumszám a felére csökkent. Shanna Swan szerint ez a következő évtizedekben az emberiség fennmaradásának is egyre komolyabb akadálya lehet.

Swan szerint az endokrin rendszer hormontemelő képességét csökkenthetik a levegőben lévő ftalátok. Mindenütt ott vannak, a csomagolóanyagoktól kezdve az élelmiszereken, ruhákon át a múszaki cikkekig. Ezek lassú párolgással szabadulnak fel, nyomuk az emberi szervezetben is kimutatható. Mértéke a professzor kutatásai alapján összefüggést mutat az újszülőtt fiúk péniszének méretével is.

A ftalát által befolyásolt hormontermelés hátrányos hatással lehet a szexuális képességekre is – figyelmeztetett a professzor.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom