Egy kutatóhajó körbemanőverezte az óriási antarktiszi jéghegyet

2021. március 15. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Körbehajózta az Antarktisz egy selfjegéről leszakadt gigantikus A74 antarktiszi jéghegyet a Polarstern német kutatóhajó – idézi az MTI a BBC hírportálját. A hajó hétvégén kerülte meg az A74 jelű, 1290 négyzetkilométeres jéghegyet. Útja során át kellett navigálnia azon a szűk csatornán, ami a jéghegyet a Brunt-selfjégtől elválasztja. Az európai Unió Sentinel-2 műholdjának sikerült felvételt készítenie a hajóról a művelet közben, amit a Delfti Egyetem és az Utrechti Egyetem kutatója, Bert Wouters kitett Twitterre.

A selfjég a partról a tengerbe nyúló jégtömeg, és az antarktiszi selfjegek nagy darabjainak leszakadása normális folyamat. Az A74 méretével mégis feltűnést keltett, amikor két hete leszakadt. A jéghegy területre nagyjából akkora, mint New York vagy mint London az elővárosaival, vagy mint két és fél Budapest. Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy ez a jéghegy a klímaváltozás miatt szakadt volna le.

A Polarsternt a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet működteti, a jégtörő kutatóhajó éppen a közelben dolgozott egy tervezett expedíción, amikor a jéghegy leszakadt. Nem hagyták ki a kedvező alkalmat, és az A74 felé fordították a kormányt. A Déli-sarkvidéknek erről a szakaszáról ekkora tömb utoljára 1971-ben tört le, ami azt jelenti, hogy a fedetlen tengerfenéket és a fölötte tornyosuló víztömeget most úgy éri a napfény, a szél és a hőmérséklet ingadozása, ahogy az 50 éve nem fordult elő.

A Polarstern olyan csatornán hajózott keresztül, amely egyes helyeken 500 méternél is keskenyebb volt, és mintákat próbált venni. „Fotókat és videókat készítenék a tengerfenékről, hogy lássam az élővilágát” – mondta a hírportálnak Huw Griffith, a brit antarktiszi projekt (BAS) tudósa. Rendes körülmények között a BAS végezte volna a mintavételt a hétvégén, mivel a bázisuk csak 23 kilométerre fekszik a letörés helyétől. A Halley nevű kutatóállomás azonban jelenleg a járvány miatt zárva tart. Korábban egyébként a bázis az A74 területén volt, de már 2017-ben elköltöztették, mert előre lehetett jelezni, hogy a jégdarab le fog szakadni. Az A74 mellett előre láthatóan egy másik nagy jéghegy is leszakad valamikor a közeljövőben, szintén a Halley közelében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!