Két és fél budapestnyi jéghegy szakadt le az Antarktiszról

2021. február 26. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy óriási jéghegy szakad le az Antarktisz Brunt-selfjegéről, jelentették a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) résztvevői.

A jéghegy tényleg óriási, és ha nem is visz sokkal közelebb ahhoz, hogy fel tudjuk fogni mekkora, felidézném, hogy a nemzetközi sajtóban mikhez hasonlították a kiterjedését:

  • akkora, mint Los Angeles;
  • akkora, mint New York City;
  • akkora, mint London az elővárosaival;
  • akkora, mint Bedfordshire (ez egy angliai megye).

A számok kedvelőinek pedig álljon itt a 150 méter magas jéghegy területe is: 1270 négyzetkilométer, ami akkora, mint fél Nógrád megye, vagy mint két és fél Budapest.

„Bár az antarktiszi selfjegek nagy darabjainak leszakadása egy teljesen normális folyamat, a Brunt-selfjégen pénteken észlelt jégrepedés igen ritka és feltűnést keltő” – mondta Adrian Luckman professzor, aki az elmúlt hetekben a Bruntról készült műholdfelvételeket figyelte, és előre jelezte a jéghegy leszakadását.

A kutatók szerint nincs rá bizonyíték, hogy ez a jéghegy a klímaváltozás miatt szakadt volna le.

„Az elmúlt öt évben három nagy repedés alakult ki a Brunt-selfjégrendszeren, és valamennyien előre láttuk, hogy ez a látványos dolog be fog következni. Idővel megtudjuk, hogy ezek a repedések további jégleszakadásokat idéznek-e elő a következő napokban vagy hetekben” – mondta Luckman.

A leszakadt jéghegyen a kutatók több GPS-eszközt is elhelyeztek, így a BAS cambridge-i központjába folyamatosan érkeznek majd a jelek a jéghegy mozgásáról. A BAS igazgatója, Jane Francis szerint a következő hetekben eldől, hogy mi lesz a jéghegy sorsa, el is távolodhat, de az is elképzelhető, hogy egy zátonyon megakadva a Brunt-selfjég közelében marad.

Korábban a BAS bázisa a most leszakadt jéghegy területén volt, de már 2017-ben elköltöztették elővigyázatosságból.

(MTI, Skynews, BAS)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!