Végre sikerülhet összerakni és helyesen működtetni a kétezer éves számítógépet

2021. március 12. – 23:29

frissítve

Végre sikerülhet összerakni és helyesen működtetni a kétezer éves számítógépet
Az anthikütériai szerkezet egyik megmaradt darabja az athéni Régészeti Múzeumban (Fotó: Louisa Goulamaki/AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók azt remélik, hogy végre tökéletesen rekonstruálni tudják a világ legősibb mechanikus számítógépének tartott anthikütériai szerkezetet.

Az anthiküthériai szerkezetet a feltételezések szerint kétszáz évvel időszámításunk kezdete előtt készíthették el, bő ezer évvel korábban, mint más hozzá hasonló szerkezeteket. Az anthiküthériai szerkezettel az ókori görögök nap- és holdfogyatkozásokat jelezhettek előre, és az általuk ismert öt bolygó mozgását határozhatták meg egy adott időpontban. Hogy hogyan, az még egy nem teljesen tisztázott kérdés.

A szerkezetre 1902-ben bukkantak görög szivacshalászok Anthikütéra szigete mellett, feltehetőleg egy az időszámításunk előtt száz évvel elsüllyedt hajó roncsai között. Az asztronómiai eszköz nagy része megsemmisült, nagyjából egyharmadát tudták megmenteni a bronz fogaskerekekből és tárcsákból álló szerkezetnek, amire egyiptomi naptárat, görög zodiákust és különböző feliratokat is véstek.

Az anthikütériai szerkezet számítógépes modelljeFotó: UCL
Az anthikütériai szerkezet számítógépes modelljeFotó: UCL

A tudósok a töredékek alapján már több replikáját is elkészítették a szerkezetnek, de a University College London (UCL) kutatói szerint azok nem voltak elég pontosak, a fellelt 82 ütött-kopott darabkából nem állíthattak össze egy hiányos 3D-s puzzle-t, így aztán a működését sem lehetett pontosan rekonstruálni az ősi számítógépnek.

Az UCL csapatának vezetője szerint az általuk elkészített modell közelebb áll az eredetihez. „A miénk az első modell, amely megfelel minden előkerült leletnek, és egyezik a mechanikára vésett tudományos feliratokkal” – mondta Tony Freeth.

Kétségek azért így is felmerülnek. A kutatásban részt vevő Adam Wojcik nem biztos abban, hogy az ókori görögök eszterga nélkül képesek voltak ilyen finom óraszerkezetet készíteni. Számára az is kérdéses, hogy ha az antik világban rendelkeztek ilyen technológiával és erős matematikai tudással, akkor azt miért nem használták fel más eszközöz készítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!