Zebracsíkos szibériai hegyek tartják izgalomban a tudósokat

2021. március 7. – 07:01

frissítve

Zebracsíkos szibériai hegyek tartják izgalomban a tudósokat
A csíkos szibériai hegyek – Fotó: NASA Earth Observatory / Landsat 8

Másolás

Vágólapra másolva

Furcsa, egyelőre ismeretlen magyarázatú földrajzi mintázatról közölt képeket pár nappal ezelőtt a NASA: a Landsat 8 műhold Szibéria fölött készített képein az látható, ahogy a Márha folyó mindkét oldalán évek óta furcsa, csíkos mintázat terül el, mintha hullámozna a föld.

A jelenség okára nincs egyértelmű és elfogadott magyarázat, inkább csak elméletek.

Az egyik szerint a majdnem egész éven át megfagyott talaj, azaz a permafroszt okozhatja a csíkos mintát. A NASA megfigyelése szerint ezen a területen az év 90%-ában fagyott a föld, de időnként rövid időre kiolvad. Ilyenkor a föld és a kő elválásával úgynevezett fagymintás talaj (patterned ground) alakulhat ki, ezt viszont általában jóval kisebb területen szokták megfigyelni.

Az amerikai földtani társaság egyik geológusa, Thomas Crafford szerint az erózió is lehet a jelenség hátterében. Crafford elmélete alapján olvadáskor, illetve esőzés következtében alakulhattak ki lankákon látott csíkok a hordalék szállításával. A csíkok pedig valójában különböző meredekségű üledéklapok lehetnek. A sötétebb részek a meredek, a világosabbak pedig a lankásabb részek, állítja. Ezt támasztja alá, hogy télen, amikor csak hó fedi a tájat, jobban kiütköznek a minták. Crafford azt is hozzáteszi elméletéhez, hogy a folyó partjához közeledve elhalványul a mintázat, köszönhetően az évmilliók óta tartó eróziónak, hiszen a parton kiegyenlítettebb a hordalék eloszlása. A zebracsíkos téli szibériai tájat szupernagy felbontásban itt vizsgálhatja.

A NASA szerint egyébként Crafford elmélete állhat legközelebb az igazsághoz, ám amíg nem sikerül a helyszínen is megvizsgálni a jelenség okát, addig a zebracsíkok maradnak a Szibériára jellemző furcsaságok listáján, mint például az óriási metánkráterek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!