Új baktériumfajt talált egy magyar kutató, hogy válaszolni tudjon kislánya kérdésére

2021. január 28. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gyermeki kíváncsiságnak köszönhetően új baktériumfajt fedeztek fel a Szent István Egyetem kutatói. A Parvularcula mediterranea baktérium egy szívószálon tanyázott, amit az egyik kutató lánya szedett össze Görögországban.

„Egy évekkel ezelőtti görögországi családi nyaralás alkalmával, parti kagylószedés közben a kislányom egy marék szívószálat is gyűjtött, hogy bemutassa nekem, milyen szennyezett a környezetünk. Majd azt kérdezte, ezen is laknak-e bacik?” – idézte Dr. Szabó István, a SZIE Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék egyetemi docense.

Hogy Szabó meg tudja válaszolni lánya kérdését, itthon laboratóriumban kezdte kollégáival vizsgálni a szívószál baktériumait.

Ekkor derült ki, hogy közülük egy törzs a tudomány számára eddig ismeretlen baktériumfajt rejtett.

Több hónapos kutatás után nemrég az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology szakfolyóiratban számoltak be a felfedezésről. „Egy baktériumfaj leírása ugyanis nem kizárólag abban merül ki, hogy specifikus genetikai módszerekkel igazoljuk a létezését, hanem számos további klasszikus mikrobiológiai és analitikai mérést is el kell végezni” – részletezete a munkát Szabó.

A SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán egyébként nem ez az első ilyen felfedezés, a Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék és a Regionális Egyetemi Tudásközpont kutatói ugyanis több, korábban ismeretlen baktériumfajt is leírtak már az elmúlt években, olvasható az egyetem közleményében. Ez a munka ráadásul a becslések szerint tulajdonképpen végtelennek tekinthető, a becslések szerint ugyanis a baktériumfajoknak még 1 százalékát se ismerjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!