Repedt a Nemzetközi Űrállomás, gyengén szökik a levegő

2021. január 23. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egy repedést fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomáson, és arra gyanakszanak, hogy van még egy belőle, mondta Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének vezetője a Rosszija-24-nek.

„Eddig egy ponton találtunk repedést, és gyanítunk egy másikat, ahol valamiféle szivárgás van. Egy erős mikroszkópot kell hoznunk egy teherűrhajón, és kivizsgálni. Egyelőre semmiben sem vagyunk teljesen biztosak”

– közölte Szolovjov a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, hangsúlyozva, hogy a repedés miatti légveszteség jelentéktelen.

„Olyan, mintha valaki 0,2 mm átmérőjű fúróval átfúrta volna a burkolatot. Ami a szivárgást illeti, az [űrlevegő] nyomásunk 750 Hgmm, és ez az állítólagos repedés 0,3-0,4 Hgmm-es veszteséget okoz mindennap”, mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy vészszivárgás akkor kezdődik, amikor a nyomás 0,5-1 Hgmm/perc értékre esik.

Dolgozunk rajta. Ezek valóban nem légmentes helyek, és lehet máshol is szivárgás, de a a misszió felelős vezetőjeként mondhatom: nincs ebben semmi borzalom

– szögezte le Szolovjov.

Mint arról beszámoltunk, a TASZSZ orosz hírügynökség augusztusban adott hírt arról, hogy szivárgást észleltek az ISS-en, és az amerikai-orosz legénység keresi azt a helyet, ahol elszökik a levegő. Először azt feltételezték, hogy a szivárgás az ISS amerikai szegmensében van, de később arra a következtetésre jutottak, hogy a Zvezda orosz modulban lehet ez a hely.

Később az ISS legénysége arról tájékoztatta a földi irányítóközpontot, hogy a szivárgás helye feltehetően az orosz szegmens központi egységét képező, húszéves Zvezda modul átmeneti rekeszében van. Ezt úgy állapították meg, hogy egy teafiltert lebegtettek, amely sodródásából következtettek az elszökő levegő irányára. A tömítés elvégzése után sem szűnt meg, csak csökkent a levegőszivárgás a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felfedezett repedésen át

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!