Össze tudják hangolni az áramütéseiket a csapatban vadászó elektromos angolnák

2021. január 14. – 21:35

Össze tudják hangolni az áramütéseiket a csapatban vadászó elektromos angolnák
Egy Amazonas mentén élő angolna – Fotó: Prof. Dr. Leandro Melo de Sousa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amazonas vidékén dolgozó kutatók megállapították, hogy elektromos angolnák csapatban, összehangolt áramütésekkel is le tudnak csapni áldozataikra, írja a BBC.

A kutatók szerint az elektromos angolnák követik, vagy pedig oda is terelik a kisebb halakat a sekélyebb vízbe, mielőtt lecsapnának rájuk. Lefilmezték, ahogy becserkésztek kisebb halakat, aztán pedig együtt kábították el őket.

„Ez lenyűgöző volt, eddig azt hittük, hogy magányos állatokról van szó” – mondta Carlos David de Santana, a washingtoni Smithsonian Museum of Natural History munkatársa. A kutatók a felfedezésükről az Ecology and Evolution című lapban számoltak be.

Carlos de Santana a BBC-nek elmondta, hogy már 20 éve tanulmányozza a különböző elektromos élőlényeket az Amazonas mentén, de még soha nem látott annyi kifejlett elektromos angolnát egy helyen, mint Douglas Bastos brazíliai kutató felvételein.

Carlos de Santana és csapata állapította meg 2019-ben, hogy három angolnafajta is él az Amazonas-medencében. Ezek közül az egyik, az Electrophorus voltai akár két méter hosszúra is megnőhet, és 860 voltos áramütést is képes létrehozni.

„Ezek az állatok nagyon egyediek. Nagy feszültségű kisülések segítségével vadásznak, és most már úgy tűnik, hogy ezt közösségben is megteszik” – mondta a kutató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!