Teljesen tehénmentes, élesztőből készült tehéntejet fejlesztettek ki

2021. január 7. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tejipar és a tejtermékek okozta környezeti és egészségi károk, illetve a nagyipari állattenyésztés jelentette etikai kétségek miatt új tejpótlókat kutatva tökéletesen tehénmentes, élesztőből előállított tehéntejet dolgoztak ki izraeli kutatók.

Tamir Tuller, a tel-avivi egyetem professzora és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot – adta hírül közleményében az egyetem nyomán az MTI.

A cég célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül. Eközben viszont még egészségesebbnek tekintett termékeket is hoztak létre, az Imagindairy tej- és sajtkészítményei ugyanis nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

Az Imagindairy élesztőből készült tejet gyárt – Fotó: Tel-avivi egyetem
Az Imagindairy élesztőből készült tejet gyárt – Fotó: Tel-avivi egyetem

A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását. Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!