Ókori gyorsétkezde maradványait tárták fel Pompejiben

2020. december 26. – 18:41

frissítve

Ókori gyorsétkezde maradványait tárták fel Pompejiben
A feltárt étkezdéről 2020. december 26-án közreadott kép – Fotó: AFP Photo / Pompei Press Office

Másolás

Vágólapra másolva

Régészek feltárták egy ókori gyorsétkezdének megfelelő kiszolgáló pult maradványait Pompejiben. A színes freskókkal díszített thermopoliumról szombaton adtak közre képeket, írja a Reuters.

A meleg ételt és italt kínáló pult mögött találtak közel 2000 éves ételekre utaló nyomokat is. A pult oldalán a képeken többek között olyan állatok láthatóak, amiket felszolgáltak az utcai étkezdében, például tyúk és kacsa.

„Ez nagyon különleges lelet. Először tártunk fel teljes egészében egy thermopoliumot” – mondta Massimo Osanna, a pompeji régészeti park vezetője. Találtak egy bronz tálat, kerámia edényeket, borosflaskákat és amfórát is.

Pompeji városát 79-ben temette be a Vezúv kitörése. A város maradványaira először a 16. században bukkantak rá, a szervezett ásatások 1750 körül kezdődtek meg. Azóta az ókori város nagyjából kétharmadát tárták már fel a régészek.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide >>>

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom