Hetvenezer, főként a szocialista korszakot bemutató archív fotót tett elérhetővé a fővárosi levéltár

2020. december 14. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Már 70 ezer fénykép érhető el az egykori Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) archívumából a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon. A Budapest Főváros Levéltárához került képek bepillantást nyújtanak a szocialista korszak mindennapjaiba, írja a levéltár közleménye.

A képek 1961-1993 között készültek fővárosi és vidéki eseményekről, vállalati ünnepségekről, divatbemutatókról, szakmai vásárokról. Sok köztük a gyár-, üzlet-, termék-, reklám-, város- és tájfotó, portrét, értékes bepillantást nyújtanak a szocialista korszak mindennapjaiba A 150 ezres gyűjtemény idén júniusban került Budapest Főváros Levéltárának kezelésébe, amiből eddig 70 ezret kezeltek már. A levéltár munkatársai dolgoznak a felvételek feltárásán, míg ősszel az Arcanum Kft. munkatársai kezdték el a felvételek digitalizálását.

Téli Budapest 1968-ban​ – Fotó: Budapest Főváros Levéltár / Hungaricana
Téli Budapest 1968-ban​ – Fotó: Budapest Főváros Levéltár / Hungaricana

Ebben a munkában, a fotók beazonosításában számítanak a nagyközönség segítségére is. Ehhez annyi szükséges, hogy az érdeklődők regisztráljanak a Hungaricana felületén, ahol a kiválasztott képhez lehetőségük lesz saját kulcsszavakat megadni, illetve a témáról, szereplőkről és egyéb adatokról pontosító megjegyzéseket tenni, valamint a helyszínt meghatározni Google-térképes lokalizálás segítségével.

A fotók letölthetők, tudományos, oktatási és nem kereskedelmi célból szabadon felhasználhatók. A gyűjtemény feldolgozása ezzel még nem fejeződött be, további felvételek közreadását tervezik jövőre is. (MTI)

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom