A NASA négy magáncéget bíz meg azzal, hogy nyersanyagot bányásszanak a Holdon

2020. december 5. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA négy magáncéget bízott meg azzal, hogy bányászati munkákat kezdeményezhessenek a Holdon, írja a CNN. A cél az, hogy a NASA a négy cég segítségével jusson hozzá a Holdon található nyersanyagokhoz.

Ez lehet az első olyan kereskedelmi megállapodás, ami Földön kívüli nyersanyagokra vonatkozik.

Az eset azért is érdekes, mert más országokkal ellentétben, az Egyesült Államok nem tartja közös tulajdonnak a Holdat, és nem is írták alá azt az egyezményt, amely egyenlő feltételeket biztosít minden ország számára a Hold hasznosításával kapcsolatban. A projekt részeként a Holdon található köveket szállítanák a Földre az amerikai magáncégek, amelyeket aztán a NASA megvásárol a saját céljaira.

A négy magáncég a kaliforniai Masten, a coloradói Lunar Outpost, és két iSpace nevű vállalkozás, az egyik Japánból, a másik Luxemburgból. A cégek nem kapnak kiemelt pénzt a projektért, a Masten például maximum 15 ezer dollárt kap a megbízás részeként a nyersanyagokért, a két iSpace 5 ezer dollárt, a Lunar Outpost pedig mindössze egy dollárért vállalja a megbízást. Cserébe ez a négy cég majd elmondhatja magáról, hogy úttörői voltak az űrversenynek, amelynek célja a Hold privatizálása, illetve technológiai előnybe kerülnek más olyan cégekkel szemben, akik szintén hasonló projektekben gondolkodnak.

Egy CNN-nek megszólaló csillagász szerint a projekt hamar egy új aranylázat eredményezhet, amelynek köszönhetően magáncégek éveken belül ellepik a Holdat, és megnehezítik például a Holddal kapcsolatos geológiai kutatásokat.

Egy másik szakértő szerint viszont a tudomány és az űrkutatás legalább annyira nyerhet a holdbányászatból, mint a kereskedelmi szektor.

A programot 2024-re tervezik, amikor is a NASA egyébként is embereket küldene újra a Holdra. A cél viszont most nem a Hold tudományos kutatása, hanem az, hogy minél több céget vegyenek rá arra, hogy beszálljanak az űrkutatásba és azzal kapcsolatos iparágakba. A bányászatot gépekkel kell elképzelni, tehát nem emberek fognak csákányokkal mászkálni a Holdon, és az sem feltétel, hogy az 50-500 gramm körüli nyersanyagmintákat később visszajuttassák a Földre. A NASA szerint ugyanis a program célja inkább az, hogy ajtót nyissanak a privát üzleti szektornak, és kedvet csináljanak ahhoz, hogy üzleti lehetőséget lássanak a Holdban és az űrkutatásban. Ezen kívül az is tervbe van, hogy ennek köszönhetően egyre többet tudhatnak meg arról, hogyan lehet huzamosabb ideig embereket küldeni a Holdra.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!