Magyar diákok veselkedtek neki az energiafelhasználás forradalmasításának az ExxonMobil pályázatán

2020. november 18. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A biogáz-felhasználás műszaki problémáival foglalkozó Be Primitive nevű csapat nyerte meg az ExxonMobil magyarországi diákpályázatát, a The Dual Challenge-et, aminek a gazdasági fejlődés és a klímavédelem, a felelős és tiszta energiafelhasználás, valamint a hagyományos és a megújuló energiaforrások összehangolása volt a témája – derült ki a vállalat sajtóközleményéből.

A pályázat legfőbb célja az újító ötletek inspirálásán túl a társadalmi párbeszéd ösztönzése az energiaátmenet és az éghajlatvédelem kérdéskörében, ennek az eszmecserének pedig a cég szerint világszerte egyre fontosabb résztvevői a friss gondolataikkal új perspektívákat nyitó diákok. Ez most be is bizonyosodott, ugyanis idén volt elérhető és fenntartható megoldás az otthonok energiafelhasználásának csökkentésére, költséghatékony „szereld magad” napelem, és a biogáz technológiai problémáinak minimalizálására vonatkozó kutatás is, amik környezeti és üzleti szempontból is ígéretes projekteknek számítanak. A zsűri ez utóbbi projektet hozta ki elsőnek, ami nem is meglepő, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szakemberek az egyik legzöldebb energiaforrásnak tartják a biogázt, és az ExxonMobil is aktívan foglalkozik a témával.

  • A győztes csapat a gáz égése során keletkező égéstermékek problémáját vizsgálta, ezek ugyanis olyan műszaki meghibásodásokhoz vezethetnek, amelyek csökkentik a biogáz-használat megbízhatóságát, és növelik a költségeket.
  • A második helyen végző pályázat arra kereste a választ, hogy miként lehet a napelemek használatát egyre több ember számára elérhetővé tenni úgy, hogy a beruházás megtérüljön, és a telepítés feladatai is leegyszerűsödjenek. Ez különösen aktuális a közép-európai országokban, mert itt a napsütéses órák száma és a napfény beesési szöge is korlátozza a napenergia használatát. A projektben emiatt hordozható, könnyen és rugalmasan telepíthető, az energia tárolását is lehetővé tévő, okos eszközökkel monitorozható rendszerként álmodták meg a napelemes energiatermelést.
  • A harmadik helyezett pályázat egyetlen modellben gyűjtötte össze az összes technológiát és körülményt, hogy ezzel segítsen a háztartásoknak abban, hogy a leghatékonyabban csökkentsék az energiafelhasználásukat. A modell egy adott fogyasztási hely energiafelhasználási adatai, a helyi áramelszámolás sajátosságai és az elérhető technológiák alapján képes meghatározni, hogy napelemekkel, LED-es világítással, hőszivattyúval, akkumulátoros áramtárolással vagy más eszközökkel válhat leginkább energiahatékonnyá egy háztartás.

Jeroen Kirschbaum, az ExxonMobil magyarországi központjának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a felkészültségről, kreativitásról és innovatív gondolkodásról tanúskodó pályaművek olyan megoldásokat eredményezhetnek, amelyek egyszerre járulnak hozzá a környezet megóvásához és az életminőség javításához. Szerinte az ExxonMobil számára az energiafelhasználásáról és az energia előállításáról szóló gondolatcsere éppolyan fontos, mint az egyre tisztább energianyerést szolgáló műszaki innováció.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese vezetésével. A testület tagjai a különböző iparági szervezetek képviselői mellett az ExxonMobil szakértői voltak. A verseny fővédnökségét Gulyás Tibor, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára vállalta, részvételével is jelezve az energiaátmenetről folytatott párbeszéd társadalmi súlyát és fontosságát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!