A természeti katasztrófák többségét a klímaváltozás okozta ebben az évtizedben a vöröskereszt szerint

2020. november 17. – 10:18

A természeti katasztrófák többségét a klímaváltozás okozta ebben az évtizedben a vöröskereszt szerint
Árvízben gázoló helyiek egy fülöp-szigeteki faluban 2020. november 16-án. Fotó: Ezra Acayan / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A természeti katasztrófák többségét a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás okozta az utóbbi tíz évben a vöröskereszt kedden Genfben nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint – írja az MTI.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) azt állítja, hogy az árvizek, a viharok és a hőhullámok ötből négy esetben a klímaválság következményeire vezethetők vissza. A humanitárius szervezet becslése szerint 2010 óta több mint 410 ezer ember halálát okozták természeti katasztrófák, és mintegy 1,7 milliárd ember vesztette el otthonát, állatait, termőföldjét vagy megélhetését ezek miatt.

Az 1990-es évek óta majdnem 35 százalékkal emelkedett minden évtizedben az időjárással összefüggő természeti katasztrófák száma – derül ki a vöröskereszt jelentéséből. A kutatások azt mutatják, a nemzetközi közösség nem védi meg ezektől a legkiszolgáltatottabb csoportokat, pedig ez elsődleges felelőssége lenne. Azok az országok, amelyeket a leginkább sújtják a természeti katasztrófák, nem kapnak elegendő részesedést azokból a pénzügyi alapokból, amelyeket a klímaváltozás ellensúlyozására fordít a világ.

A vöröskereszt Szomália példáját emeli ki: ezt az országot fenyegetik leginkább az éghajlatváltozás káros következményei: aszályok, árvizek, trópusi viharok, illetve éghajlathoz köthető betegségek formájában. Ennek ellenére Szomália csak a 71. azon a listán, ahol az országokat aszerint rangsorolják, hogy a klímaváltozás elhárítására fordított globális forrásokból milyen mértékben részesülnek.

Nemrég az ENSZ is arra hívta fel a figyelmet, hogy húsz év alatt duplájára nőtt a természeti katasztrófák száma a klímaváltozás miatt.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!