Minél szociálisabb egy faj, annál tovább él

2024. október 28. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Számos kutatás készült már arról, hogy megéri-e társas lénynek lenni, az Oxfordi Egyetem kutatói azonban most egy, a teljes állatvilágot átfogó kutatásban bizonyították be ismét, hogy a válasz egyértelműen igen. Kicsit konkrétabban az derült ki, hogy minél szociálisabb egy faj, annál több a pozitív hatás, amely a szaporodástól az élettartamig egy sor kulcsfontosságú dologra kiterjed – írja a Phys.org.

A Philosophical Transactions of Royal Societyben megjelent tanulmányban a kutatóknak az volt a célja, hogy ne csak egyetlen fajon, vagy rendszertani csoporton belül vizsgálják meg a szocialitás hatásait, hanem átfogó képet adjanak erről. Ehhez 152 különböző faj demográfiai jellemzőit vizsgálták meg a medúzáktól az emberekig, és arra jutottak, hogy a társas fajok hosszabb ideig és nagyobb eséllyel képesek szaporodni, az egyedeik pedig tovább maradnak életben.

Ez valahol érthető is, hiszen magunkból kiindulva is logikus, hogy az olyan társas lények, mint az ember, könnyebben tudják megvédeni magukat, összességében több erőforráshoz férnek hozzá és a gyermekeiket is nagyobb eséllyel tudják felnevelni a külső segítség miatt. A szoros közösségeknek vannak hátulütői is. Az egyedek nehezebben tudnak adaptálódni egy gyorsan változó környezethez, könnyebben terjednek közöttük a betegségek, nagyobb a verseny és a társadalmi hierarchia is vezethet fokozott stresszhez.

A kutatás alapján viszont még így is egyértelmű, hogy megéri társas lénynek lenni, hiszen ez a hosszú élet titka.

Az oxfordi kutatók egyébként ebben a tanulmányban a szocialitást sok más, hasonló kutatással ellentétben nem úgy fogták fel, hogy egy faj vagy társas vagy nem. Ehelyett inkább egy skálaként tekintettek rá, és egy új módszerrel sorolták be az állatokat, amellyel sikerült lefedni a különféle fajoknál megfigyelhető, egymástól eltérő társas kapcsolatokat is. Rob Salguero-Gómez, a tanulmány első szerzője szerint a Covid megmutatta, hogy az elszigeteltségnek komoly negatív hatásai vannak az alapvetően nagyon szociális embereknél, ez a kutatás pedig bizonyítja, hogy az egész állatvilágra vonatkozóan is előnyösek a társas kapcsolatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!