Spermából izolálták a lajhárvírust, szexuális úton is terjedhet a fertőzés

2024. október 19. – 06:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több európai országban is azonosítottak már oropouche-vírussal fertőzött betegeket. Ezt a kórokozót néha lajhárvírusként is emlegetik, mert jó esély van rá, hogy a háromujjú lajhár lehet a vírus egyik fő gazdaszervezete. A kórokozót leggyakrabban törpeszúnyogok (egész pontosan a Culicoides paraensis) terjesztik, és Dél-Amerikában több járványt is okozott már.

Eddig még nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne, ahogy arra sem, hogy az európai szúnyogok képesek lennének hordozni. Most azonban olasz kutatóknak – a világon először – sikerült izolálniuk az oropouche-vírust egy Kubából visszatérő, fertőzött utas spermájából, írja az ANSA.

„Eddig úgy tudtuk, hogy ez a fertőzés csak közvetve, azaz rovarcsípés útján terjed emberről emberre. A tanulmányunk által jelzett lehetőség, hogy a fertőzés szexuális úton is átvihető, elég vészjósló” – kommentálta az eredményt Federico Giovanni Gobbi, a publikáció egyik szerzője.

Eddig még nem találkoztak olyan esettel, amelynél a fertőzést egy ember közvetlenül adta volna át egy másik embernek, és ennek kockázata nagyon alacsony is Olaszországban, ahol eddig öt esetet regisztráltak – mondta Gobbi.

Idén – szeptember elejéig – világszerte mintegy 10 ezer lajhárlázas esetet regisztráltak a világon, a leginkább érintett ország Brazília volt, ahol ketten bele is haltak. A fertőzés tünetek hasonlóak azokhoz, amiket a Zika okoz: hirtelen láz, izomfájdalom, fényérzékenység, szemfájdalom, hányás és kiütések. Ritkán, az esetek nagyjából 4 százalékánál az idegrendszert is károsíthatja, a gerincvelő és az agy körül alakulhat ki gyulladás. A legtöbben azonban napokon, vagy egy hónapon belül felépülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!