Európában is megjelent a lajhár-vírus

2024. augusztus 14. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is azonosítottak oropouche-vírussal fertőzött betegeket – írja a Live Scinece. Ezt a kórokozót a médiába néha lajhár-vírusként emlegetik, mert jó esély van rá, hogy a háromujjú lajhár lehet a vírus egyik fő gazdaszervezete.

Az még nem egyértelmű, hogy mi a kiindulási állat; tudományos elképzelések szerint madarak vagy kapucinus-, bőgőmajmok állhatnak a háttérben. A kórokozót leggyakrabban törpeszúnyogok (egész pontosan a Culicoides paraensis) terjesztik, és Dél-Amerikában több járványt is okozott már.

A tünetek hasonlóak azokhoz, amiket a Zika okoz: hirtelen láz, izomfájdalom, fényérzékenység, szemfájdalom, hányás és kiütések. Ritkán, az esetek nagyjából 4 százalékánál az idegrendszert is károsíthatja, a gerincvelő és az agy körül alakulhat ki gyulladás. A legtöbben azonban napokon, vagy egy hónapon belül felépülnek.

Néhány jelentés szerint lehet, hogy a terhes nőkre is veszélyes lehet, mert tovább tudják adni a magzatnak, ami vetéléshez, kisfejűséghez vezethet. Erre azonban még nincs elég bizonyíték, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne, ahogy arra sem, hogy az európai szúnyogok képesek lennének hordozni. Az ECDC szerint kicsi az esélye, hogy Európában valaki elkapja a vírust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!