Állami kitüntetést kapott Máté Gábor

2024. október 18. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést dr. Máté Gábor kanadai-magyar orvos és író, olvasható a Magyarország Kanadai Nagykövetsége Facebook-oldalon. Az elismerést dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök ítélte oda, és dr. Vass-Salazar Mária nagykövet adta át Magyarország Ottawai Nagykövetségén. Az eseményre az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kötődő nagykövetségi ünnepségsorozat keretében került sor.

Az indoklás szerint Máté „a trauma, a stressz, a gyermekkori fejlődés és a függőségek vizsgálata, mélyebb összefüggéseinek feltárása és bemutatása révén napjaink egyik legnagyobb hatású, globális szinten elismert gondolkodója”.

Az eseményre 150 prominens vendég volt hivatalos, köztük Kanada legnépesebb tartománya, Ontario mentális egészségért felelős minisztere, számos szövetségi szenátor és parlamenti képviselő, a miniszterelnöki hivatal miniszterhelyettese, egyetemi vezetők, a kulturális élet és a helyi magyar közösség képviselői, köztük Szenthe Anna a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai Elnök. A program során „kandalló melletti beszélgetésre” is sor került, amelynek keretében Máté Gábor Christina Tessier-vel, az Ingenium – Kanadai Tudományos és Innovációs Múzeumok elnök-vezérigazgatójával folytatott beszélgetés során osztotta meg gondolatait a részvevőkkel.

Máté egyébként a British Columbia Egyetemen végzett általános orvosként, húsz évig háziorvosként dolgozott, hét évig a vancouveri kórház palliatív osztályát koordinálta, és foglalkozott mentális problémákkal és függőségekkel küzdő betegekkel is. Az orvost kétségkívül nagyon sokan szeretik, de sokan kritizálják is, arra hivatkozva, hogy az elméletei a bulvártudomány határát súrolják, és hogy leegyszerűsíti a fizikai és mentális betegségek eredetét egyetlen tényezőre: a traumákra. A kritikusai szerint ugyanolyan leegyszerűsített álláspontot képvisel a krónikus betegségekről és a mentális rendellenességekről, mint a tudomány azon ága, amely csak fizikai attribútumoknak, például hibás géneknek tulajdonítja a kialakulásukat.

Legutóbbi magyarországi előadásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!