Annyi energiát zabálnak az Amazon adatközpontjai, hogy már saját moduláris atomerőműveket fejlesztenek

2024. október 16. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amazon Web Services több mint 500 millió dollárt fektet nukleáris fejlesztésekbe – számolt be a CNBC. Az Amazon felhőszolgáltatással foglalkozó leányvállalata három moduláris atomerőmű-projektet jelentett be az Egyesült Államokban, hogy fedezni tudja óriási és egyre növekvő energiaigényét.

Az AWS friss bejelentése szerint megállapodást írt alá Virgina állam közműszolgáltatójával, a Dominion Energyvel arról, hogy közösen megvizsálják egy kis moduláris atomreaktor (SMR) fejlesztésének lehetőségét a Dominion már meglévő North Anna atomerőműve közelében.

Az Amazon már nem az első az atomenergiába beszálló nagy techcégek sorában. A vállalatokat az adatközpontok növekvő áramigénye tolja egyre inkább a nukleáris energia irányába, bár eddig inkább vásárlási szándékról, nem konkrét fejlesztésekről volt szó. A hét elején a Google azt jelentette be, hogy áramot fog venni az SMR-fejlesztő Kairos Power-től, korábban pedig az derült ki, hogy Constellation Energy nevű vállalat újraindítja a Three Mile Island erőművet a Microsoft adatközpontjainak energiaellátása érdekében.

Glenn Youngkin virginiai kormányzó tavalyi bejelentése szerint az AWS 2040-ig 35 milliárd dollárt tervez befektetni az állambeli adatközpontjaiba, így el fog kelleni a plusz energia. Virginia egyébként is sok hasonló cégnek ad otthont, területe egy részét Data Canter Alley-nek nevezik arra utalva, hogy a globális netes adatforgalom 70 százaléka itt halad át minden nap.

Az Amazon Washington államban is hasonló projektbe kezd, ott az Energy Northwest nevű, állam közműszolgáltatókból álló konzorciummal kötött megállapodást négy moduláris erőmű fejlesztésére. A reaktorokat az Energy Northwest építi, birtokolja és üzemelteti, de közvetlenül a hálózatba szolgáltatnak majd energiát, ami az Amazon működéséhez is hozzájárul.

Az SMR-eket a marylandi székhelyű X-energy technológiájával közösen fejlesztik ki, amely az SMR-ek és az üzemanyag szállítója. Az X-Energy mögött álló 500 millió dolláros (184 milliárd forintos) finanszírozás nagy részét is az Amazon kockázati tőkealapja szolgáltatta, amely korai fázisban lévő fenntarthatósági vállalatokba fektet be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!