Így süvít a Tsuchinshan-ATLAS üstökös a magyar égbolton

2024. október 15. – 09:26

Így süvít a Tsuchinshan-ATLAS üstökös a magyar égbolton
Forrás: Időkép.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Pompás felvételeket készített az Időkép több webkamerája a tudománytörténeti ritkaságról, a Földről megfigyelhető Tsuchinshan-ATLAS üstökösről (az előbbi linkre kattintva tekinthető meg). Az időjárási portál arról ír, egy ideig a felhők miatt nem sokat lehetett látni a szárazabb nevén C/2023 A3-nek hívott égi jelenségből, de múlt éjjel végre kiderült az ég.

Az Időkép arról ír, a következő napokban sem lesz egyszerű megfigyelni a kométát, felhős idő várható itt-ott: kedden és szerdán a keleten és északkeleten lakóknak lesz derültebb idejük, csütörtökön inkább a Dunántúlon lehet majd megfigyelni a Tsuchinshant.

Hol láthatom az égen?

Mint korábban megírtuk, ha meg akarjuk figyelni az üstököst, a nyugati égbolt felé kell tekintenünk. Az első néhány napban különösen fontos, hogy kitakarástól mentes, teljesen sík látóhatárunk legyen. Október 15-én, kedden kényelmes magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Szabad szemmel is jó esélyünk lesz megpillantani, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után.

Október 18-án, pénteken még magasabbra jut az üstökös a nyugati égen, 19:00-kor már 21 fokos magasságba ér. A kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az égbolt pontosan túloldalán levő 97 százalékos Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este ígérkezik a legjobbnak több szempontból is. Este 19:00 órakor kitűnően megfigyelhető, megtalálását segíti, hogy együttáll a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával. A 24 fokos magasságban lévő üstökös kevesebb, mint 1 fok távolságra lesz a csillagtól fölfelé, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk a fehér színű csillagot és fölötte a csóvás üstököst. (2. ábra) A páros egészen 21:30-ig jól megfigyelhető marad, mielőtt elmerülne a látóhatár közeli párákban.

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött. Október 9-10 között a Naphoz jár majd nagyon közel az égen, október 11-étől pedig az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!