Érkezik az év legjobban várt és eddigi legfényesebb üstököse

2024. október 8. – 13:12

Érkezik az év legjobban várt és eddigi legfényesebb üstököse
Fotó: Farkasréti György

Másolás

Vágólapra másolva

Október közepén érkezik az év egyik legjobban várt üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). A kométa várhatóan szabad szemmel is látható lesz, és hasonlóan káprázatos élményt fog nyújtani az észlelőknek, mint ahogy a 2020-as C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös tette. Mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak millió évek múlva tér vissza, írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Október 11-től naplemente után már lehet keresni az év eddigi legfényesebb üstökösét. A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb hajnali megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Október 11-én bukkan majd fel először az esti égen napnyugta után, bár ekkor még a Nap közelsége miatt nem lesz könnyű megfigyelni. Ezt követően azonban napról napra egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton. Várhatóan szabad szemmel is jól látható lesz, de egy binokulár segítségével biztosan észlelhetjük.

Ha meg akarjuk figyelni az üstököst, akkor október 11-én, pénteken este naplementekor a nyugati égbolt felé kell tekintenünk. Az első néhány napban különösen fontos, hogy kitakarástól mentes, teljesen sík látóhatárunk legyen. 18:40-kor a Nap már 7 fokkal a horizont alatt jár majd, az üstökös pedig 4 fokos magasságban lesz. A megtalálásában némi támpontot ad a fényes Vénusz: az üstökös kicsivel lejjebb jár az égen, mint a bolygó, és a Vénusztól 29 fokkal kell nyugati irányban keresnünk.

Binokulárban sokkal könnyebben láthatjuk a fényes üstökösmagot, amelyből a kiinduló porcsóvát is észlelhetjük. A csóva mérete és alakja igen izgalmasan alakulhat. Az esti égen való megjelenés napjaiban ugyanis az üstökös úgy fordul, hogy a csóva síkjában látunk rá, így az üstökösön látványos ellencsóva alakulhat ki, mintha a csóva irányával ellentétes oldalon egy másik csóva indulna.

A következő napokban egyre magasabbra emelkedik az év eddigi legfényesebb üstököse, így napról napra egyre jobban láthatjuk. Október 15-én, kedden már sokkal kényelmesebb magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Szabad szemmel is jó esélyünk lesz megpillantani, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után.

Október 18-án, pénteken még magasabbra jut az üstökös a nyugati égen, 19:00-kor már 21 fokos magasságba ér. A kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az égbolt pontosan túloldalán levő 97 százalékos Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este ígérkezik a legjobbnak több szempontból is. Este 19:00 órakor kitűnően megfigyelhető, megtalálását segíti, hogy együttáll a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával. A 24 fokos magasságban lévő üstökös kevesebb, mint 1 fok távolságra lesz a csillagtól fölfelé, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk a fehér színű csillagot és fölötte a csóvás üstököst. (2. ábra) A páros egészen 21:30-ig jól megfigyelhető marad, mielőtt elmerülne a látóhatár közeli párákban.

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött. Október 9-10 között a Naphoz jár majd nagyon közel az égen, október 11-étől pedig az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal, és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!