Pusztuló környezet, melegrekordok, klímaszorongás – 11 hazai tudós közös nyilatkozatot írt az élhető jövőért

2024. szeptember 27. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

A klímatudomány 10 üzenete az élhető jövőért címmel jelent meg egy nyilatkozat, amellyel azt azt jegyző kutatók azt szeretnék elérni, hogy a nyilvánosság egyenes és világos üzeneteket kapjon a problémákról, a lehetséges megoldásokkal és a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.

A Green Policy Center által elindított kezdeményezés nem akart eddig nem ismert tudományos eredményeket bemutatni, csak az éghajlatváltozással kapcsolatos pár alapvetést akartak rögzíteni, amellyel erősíthetik a tudomány hangját és hivatkozási pontként szolgálhatnak a széles nyilvánosságnak is.

A dokumentum elején azt írták a kutatók, hogy az éghajlatváltozásra adott eddigi globális és hazai válaszok, habár mutatnak részeredményeket, összességében nem eredményeznek kellő változásokat, ezért szeretnék felhívni a figyelmet a klímaváltozás hatásaira és a problémák kezelési lehetőségeire.

A teljes dokumentumot itt lehet elolvasni, de részleteket alább közlünk a nyilatkozatból.

1. Szembe kell nézni a problémákkal

2024-ben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, hazánkban csak idén július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt. 2024 nyara a legmelegebb volt 1901 óta. Az elmúlt 12 hónapban a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C fokkal meghaladta az 1850–1900-as, iparosodás előtti átlagot, míg Magyarországon a múlt század elejétől 2023-ig 1,53 °C fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. A környezeti folyamatokba az emberi tevékenység számos egyéb módon is jelentősen beavatkozik és negatív változásokat okoz, nem az éghajlatváltozás az egyetlen környezeti probléma.

2. Az éghajlatváltozás negatív hatásai már most érzékelhetők és súlyosbodni fognak

Becslések szerint 2050-re az emberiség egyharmadának jelenleg otthont adó területek „élhetetlenné” válhatnak az éghajlatváltozás hatásai miatt, de a Föld valamennyi régióját érintik a negatív változások. Az éghajlatváltozás negatív hatásai tehát nemcsak gyermekeinket és unokáinkat sújtják, hanem már minket ma élő embereket, s közülünk is a leginkább kiszolgáltatott társadalmi csoportokat, akik a kisgyermekek, az idősek, a krónikus betegek és a legszegényebbek.

3. Alkalmazkodás vagy kibocsátás-csökkentés helyett alkalmazkodás ÉS kibocsátás csökkentés most azonnal

A környezet pusztítását, az erőforrások felélését, az energiafelhasználást és az üvegházhatású gázok kibocsátását rövidtávú, érdemi intézkedésekkel csökkenteni kell, és el kell érni, hogy azok koncentrációja ne növekedjen tovább (klímasemlegesség), ugyanis azok a légkörben felhalmozódnak, egyes fajtáik évszázadokig is megmaradnak, folyamatosan kifejtve felmelegítő hatásukat. Ezért az azonnali, akár alacsonyabb mértékű kibocsátás-csökkentés többet jelent az okozott károk mérséklése érdekében, mint a későbbre halasztott, akár jelentősebb mértékű csökkentési intézkedések.

4. A legtöbbet a legtehetősebbek tehetik

Amennyiben senki más nem változtatna, csak a magyar lakosság leggazdagabb 1%-a csökkentené az energiafelhasználását az EU-s átlagra, Magyarország energiafelhasználása egytizedével csökkenne. Ha pedig a felső egytized tenne ugyanígy, az energiafelhasználás közel harmadával csökkenne.

5. A különböző cselekvéseknek egymást erősíteniük kell

Fontos, hogy a klímaváltozás mérséklése, illetve a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás ne újabb környezeti problémák előidézésével történjen meg, különben a klímaválság megoldása során csak más területeken idézünk elő nagyobb bajt; például az ökológiai válság súlyosbodását, a természeti erőforrások kimerítését, vagy az élelmiszertermelés ellehetetlenülését.

6. Természeti stabilitás nélkül nincs jövőnk

Erdeink, mezeink, lápos vizenyős területeink, talajaink óriási szolgálatot tesznek nekünk sok más egyéb mellett azzal, hogy megkötik a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok egy részét. Az emberi tevékenység ezeket is veszélyezteti, és kiterjedésüket drasztikusan és folyamatosan csökkenti. Az éghajlatváltozást elszenvedő felszíni és felszínalatti vizek átalakulása, változása hozzájárul az ökoszisztémák degradációjához. Ha nem őrizzük meg aktívan, és nem növeljük a természetes ökoszisztémákkal borított területeinket, sokkal nehezebb lesz a kibocsátások jelentős csökkentése és bolygónk élhetőségének fenntartása. A mezőgazdaság is nyer abból, ha kellően nagy területeken fenntartjuk a természetes ökoszisztémákat.

7. Értékeljük a környezeti erőforrásainkat!

Káros és elfogadhatatlan, ha egy környezetet erősen szennyező áru vagy szolgáltatás olcsóbb, mint a környezetet kevésbé terhelő alternatívája.

8. Jóllétet a jólét helyett

Minden fogyasztás energia- és anyagfelhasználást idéz elő, az adott esetben kedvezőbb „zöld” technológiák éppúgy, mint a hagyományosak. Meg kell haladnunk az önmagáért való gazdasági növekedésre épülő szemléletünket. A gazdaság valódi célja az kell legyen, hogy biztosítsa a „jó életet” mindenki számára Földünk természetes megújulóképességén belül.

9. A kibocsátáscsökkentés lehetetlen szolidaritás nélkül

A klímaválság kezelése során fontos, hogy ne idézzünk elő további társadalmi problémákat, illetve ne súlyosbítsuk a már fennálló egyenlőtlenségeket. Az igazságos klímasemleges gazdasági-társadalmi átállás megvalósításához szükséges beruházások és fejlesztések árát nem lehet a leginkább rászorultakkal megfizettetni, még áttételesen sem.

10. A közös cselekvés hajtóerővé változtathatja a klímaszorongást

Mind az éghajlatváltozás tagadása vagy kisebbítése, mind a felelőtlenül fenyegető és tehetetlenséget sugalmazó üzenetek reményvesztettséget, visszavonulást, tétlenséget okoznak. Minden embernek van módja tenni egy élhetőbb jövőért, hiszen mindenki számos társadalmi szerepében befolyásolja a jövőt; fogyasztóként, választópolgárként, példaképként, befektetőként, munkájában vagy bármilyen egyéb közösségben, másokra is ható tevékenységén keresztül. A megoldásban való sokrétű részesedésünk felismerése a klímaszorongást pozitív, közös cselekvéssé változtathatja.

A nyilatkozat létrehozói:

Bartholy Juditmeteorológus, ELTE egyetemi tanára, az MTA doktora, a földrajztudományok kandidátusa
Felsmann Balázsközgazdász, Hungaropharma pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Budapesti Corvinus Egyetem docense, MTA köztestületének tagja
Gelencsér Andrásvegyészmérnök, Pannon Egyetem rektora, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
Haszpra Lászlómeteorológus, ELTE, Pannon Egyetem, MATE egyetemi tanára, az MTA doktora
Köves Alexandraökológiai Közgazdász, a Corvinus Egyetem docense
Lakatos Mónikameteorológus, a Hungaromet éghajlati szakértője, MTA köztestületésnek tagja
Mádlné Dr Szőnyi Judithidrogeológus, ELTE habilitált egyetemi docense, MTA doktora
Pintér Lászlóagrárökológus, CEU professzora
Sulyok Katalinjogász, biológus, ELTE tanársegéde
Szathmáry EörsSzéchenyi-díjas evolúcióbiológus, ELTE egyetemi tanára, MTA rendes tagja
Ürge-Vorsatz Diánafizikus, CEU professzora, az IPCC alelnöke
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!