Átverés a Facebook-oldal, ami ingyen BKK-bérletet kínál

2024. szeptember 24. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszerű akció lenne ez, azonban sajnos csalásról van szó:

„A B​uda​pes​ti ​Köz​lek​edé​si ​Köz​pon​t 3​0. ​évf​ord​uló​ja ​alk​alm​ábó​l i​ngy​ene​s é​ves​ kö​zle​ked​ési​ ká​rty​áka​t o​szt​oga​t! ​Az ​akc​ió ​min​dös​sze​ 5 ​nap​ig ​tar​t –​ re​gis​ztr​álj​ a ​web​old​alo​n v​agy​ az​ al​kal​maz​ásb​an,​ és​ sz​ere​zd ​meg​ a ​kár​tyá​t, ​ame​lly​el ​12 ​hón​api​g i​ngy​en ​uta​zha​tsz​.”

Egy cikkünk írásakor két kedvelővel és három követővel rendelkező, első posztját 22 órája kitevő Facebook-oldalon, a Budapest Pass nevűn olvashatók az alábbiak. Azonban kis tényellenőrzéssel leszűrhető, hogy fals az egész. A BKK ugyanis még messze nincs 30 éves, 2011-ben alapították, szóval még a 20-tól is messze van. A magyartalanság is feltűnik, a BKK nem ad ki „közlekedési kártyákat”, maximum bérleteket. Hogy szakmaibb cáfolatot kapjunk, megkerestük magát a BKK-t is, ami így válaszolt:

„Valóban átverésről van szó, az oldal nem köthető a BKK-hoz. Az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett társaságunkhoz, hogy adathalász csalók hirdetnek utazási kedvezményeket a BKK nevében. A BKK oldalára megtévesztően hasonlító, annak arculati elemeit és fényképeit felhasználó Facebook-oldalak ingyenes vagy kedvezményes árú jegyeket, illetve bérleteket népszerűsítenek.”

Az ilyen adathalász oldalak ellen a BKK válasza szerint nehéz küzdeni, a Facebookot működtető Metát is megkeresték már ez ügyben. Addig is arra kérnek mindenkit, óvatosak legyenek a jegy- és bérletvásárláskor. Érdemes elővigyázatosságból nem külső oldalakon ilyesmit keresni, hanem a BKK.hu-n, automatáknál, infópontokon vagy a BudapestGO applikációban vásárolni. Hogy hol és mennyiért lehet jegyet vagy bérletet venni, arról itt lehet tájékozódni.

Legutóbb augusztus 16-án írtunk a Budapest tömegközlekedési térképe nevű Facebook-oldalról, ami féléves bérletet kínált, amivel 950,5 forintra jött ki egy havibérlet ára, ezt a Facebook-posztokban megjelölt linken lehetett megvásárolni. Az oldalt azóta törölték, a BKK pedig már akkor jelezte, adathalász csalók állhatnak az egész mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!