Egyre több csótánnyal találkozni a lakásokban, de mindenki megnyugodhat, ezek nem _olyan_ csótányok

2024. szeptember 23. – 13:23

Egyre több csótánnyal találkozni a lakásokban, de mindenki megnyugodhat, ezek nem _olyan_ csótányok
Ő itt a kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris) – Fotó: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben hazai nagyvárosainkban, de főleg Budapesten jelezték a kertes házakban élők több fórumon is, hogy egyre több csótánnyal lehet találkozni a lakásokban. Ahogy arra Korányi Dávid, a HUN-REN Ökológiai Központ kutatója felhívja a figyelmet:

Pánikra semmi ok, az észlelt állatok ugyanis csak erdei csótányok, és nem a betegségek terjesztésére is képes német csótányok. (…) Ezek az állatok nem élősködők, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, allergiás reakciókat sem váltanak ki, így nem szükséges irtószeres védekezés.

A szakember szerint nincs szükség ellenük olyan fellépésre, mint a szúnyogoknál, hiszen amellett, hogy ártalmatlanok, a lakásban pár nap alatt elpusztulnak.

Egyes erdei csótányfajok könnyen összekeverhetők az ún. „német csótánnyal”, de ha jobban szemügyre vesszük őket, a betegségek terjesztésére is képes, konyhai maradékokon vígan elélő német csótány torán két pici párhuzamos sávot találhatunk, az erdei csótányoknál ezek hiányoznak. De nem csak ebben különböznek az erdei rokonok a lakásokban sűrűbben feltűnő csótányoktól. Az erdei változat jól tud és szeret is repülni, míg a német és az amerikai csótányokról ez nem mondható el (főleg csak másznak, legfeljebb piciket repülnek, de inkább pottyannak). Ezen kívül különbséget jelent, hogy az erdei változatok a természetesebb élőhelyeket jobban kedvelik, mint a nagyvárosi társaik.

A kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris) az egyik leggyakoribb idegenhonos faj, Olaszországtól a Balkánig, Törökországon keresztül a Kaukázusig előfordul, hazánkban először 2005-ben észlelték, főleg a fővárosban és környékén a kertes, parkos élőhelyeken.

Mivel ez egy mediterrán eredetű faj, az enyhébb telek miatt a populációik könnyebben maradhatnak fenn és telelhetnek át Magyarországon is, de különböző import árukkal – például a kertészetekbe érkező növényeken – is érkezhetnek egyedeik. Kifejlett példányaikkal júniustól egészen a nyár végéig találkozhatunk; rajzásuk augusztus végére, szeptemberre esik, utána rohamosan csökken a számuk.

Előnyben részesíthetik a hűvösebb, párásabb helyeket, részben ez is lehet az oka, hogy a melegebb és szárazabb időszakokban a nagyobb városok hűsebb, kertes lakóövezetében keresnek menedéket.

Az erdei csótány

  • az ember számára ártalmatlan, azaz nem terjeszt betegséget,
  • nem eszik konyhai maradékot,
  • a lakásban is elpusztul 1-2 nap alatt
  • és a rágcsálóktól a békákig rengeteg természetes ellensége van.

Korányi felhívta a figyelmet arra, hogy kémiai irtószerek használata szúnyogok esetén sem javasolt, hiszen sok más rovar is a szer áldozatául esik. Az erdei csótány ellen is bőven elég, ha rovarhálót használunk, és esténként sötét szobában szellőztetünk, mert a fény vonzza a rovarokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!