Ezekből a kurzusokból a fiatalok is megtanulhatnak több forrásból tájékozódni és ChatGPT-t fact-checkelni

2024. szeptember 23. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az online információk ellenőrzését segítő kurzusokkal bővült a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány szűk egy éve indított, 13-16 éves gyerekeknek szóló oktatási oldala, a Detekto.hu. Az Idea Alapítvány új kurzusaiban olyan témák kerülnek elő, mint például a kíváncsiság és a több forrásból való tájékozódás fontossága, a ChatGPT-től kapott válaszok felhasználása, valamint az információk ellenőrzését segítő laterális olvasás gyakorlata.

Miért különösen fontos tulajdonság a kíváncsiság a XXI században? Hogyan segíthetnek a jó kérdések a félrevezető információk leleplezésében? Miért és hogyan érdemes több forrásból tájékozódni? Mennyire megbízhatók a ChatGPT-től és a Wikipédiából szerzett információk? Mit jelent, miért hasznos és hogyan működik a gyakorlatban a laterális olvasás? – többek között ezekben a témákban nyújtanak hasznos tanácsot az új tananyagok.

Az online kurzusok célja a diákok felkészítése arra, hogy önállóan is képesek legyenek az online médiakörnyezetben tájékozódni. Felismerjék, mikor van szükség fokozott figyelemre, tudatosságra és az információ ellenőrzésére, valamint milyen eszközöket használhatnak ehhez. Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője elmondta, az új kurzusokban a kritikai gondolkodás magjait vetik el, rámutatva többek között az önreflexió, a józan ész és a kíváncsiság fontosságára.

„Az egyik feladatsorban például azt mutatjuk be, hogyan tehetünk fel olyan kérdéseket, amelyek segíthetnek egy közösségi oldali poszt vagy kép hitelességének ellenőrzésében. De olyan feladat is van, amelyben a mesterséges intelligencián alapuló csetprogram, a ChatGPT válaszait kell értékelni aszerint, hogy felhasználnánk-e az így szerzett információkat egy házi dolgozat megírása során”

– mondta Marinov Iván, a projekt egyik fejlesztője a programról, ahol a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését, amelyek a közösségi médiában eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

A kurzusok az önálló tanulást támogatják, de azok tartalma, fejlesztési területei és céljai több ponton is kapcsolhatók az iskolai oktatáshoz. A tananyagcsomaghoz készült tanári útmutatóban emellett konkrét tippeket adnak az iskolai felhasználáshoz is, legyen szó a feladatok házi feladatként való kiadásáról vagy osztálytermi feldolgozásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!