Itt van az ősz, jön a poloskainvázió

2024. szeptember 21. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is jelentős poloskainvázióra készülhetünk nagyjából szeptember végén, október elején, mondta a 24.hu-nak Dr. Torma Attila biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, a poloskák szakértője.

A népnyelvben büdösbogaraknak nevezett poloskák egyébként nem bogarak, hanem rendszertanilag egy különálló csoportot, a szipókás rovarokat alkotják a közeli rokonaikkal (a kabócákkal és a növénytetvekkel) együtt. Az általuk kibocsátott szúrós szag remek önvédelmi eszköz, hiszen a ragadozók többsége vagy visszavonulót fúj, vagy az első rettenetes ízű rovar elfogyasztása után azonnal törli étlapjáról a poloskát.

Magyarországon a poloskainvázióban két idegenhonos faj, a zöld színű vándorpoloska és a barnás márványospoloska vesz részt. A vándorpoloska eredeti hazája Kelet-Afrika, nálunk a 2000-es évek elején bukkant fel, mára az ország teljes területén megtalálható. Terjedésében szerepet játszhatott az emberi tevékenység, de nem zárhatjuk ki, hogy természetes úton jutott el hozzánk: az egyre melegebb idő, a komoly és tartós fagy nélküli telek immár egyre optimálisabb feltételeket nyújtanak a mediterrán fajok számára is. Az ázsiai márványospoloska első, tudományosan megerősített észlelése 2013-ban történt, ez a faj Kelet-Ázsiából, Kína területéről származik, onnan emberi tevékenység révén jutott be Európába és Észak-Amerikába.

„Mára mindkét faj megállíthatatlanul, inváziós mértékben terjed és sokasodik Magyarországon. A különbség annyi, hogy a korábban érkezett vándorpoloska már a természetben is hódít, míg a márványos egyelőre megmaradt a városokban és azok környezetében” – mondja a 24.hu-nak Torma Attila.

Tavaly nyáron írtuk meg, hogy egy egyszerű trükkel megálljt parancsolhatunk a hívatlan, büdös látogatóknak a lakásunkban: ha a hidegfényű égőket melegre cseréljük, kevésbé fogják szeretni az otthonainkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!