Egy egyszerű trükkel megálljt parancsolhatunk a hívatlan, büdös látogatóknak

2023. augusztus 28. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar kutatók részvételével derült fény az inváziós poloskákra, a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a rangos Journal of Pest Science című folyóiratban jelent meg. Minderről az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) számolt be.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai arra keresték a választ, hogy az egyik legveszedelmesebb inváziós rovar, az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) összetett szeme mely spektrális tartományokra a legérzékenyebb, és milyen fényhullámhosszak a legvonzóbbak a számára.

Házfalat ellepő ázsiai márványospoloskák – Fotó: Horváth Dávid / Izeltlabuak.hu
Házfalat ellepő ázsiai márványospoloskák – Fotó: Horváth Dávid / Izeltlabuak.hu

Mint írták, az elmúlt harminc évben kiugróan felgyorsult az inváziós poloskák terjedése. 2000-ben jelent meg Magyarországon a zöld vándorpoloska (Nezara viridula), amely idehaza is jelentős problémákat okoz a gyümölcsösökben és zöldségeskertekben. 2004 óta megállíthatatlanul terjed itthon a nyugati levéllábú-poloska (Leptoglossus occidentalis), amely a tujákat és a fenyőket pusztítja, és gyakran repül be a házakba is.

Az egyik legújabb jövevény az ázsiai márványospoloska, amely 2013-as első hazai észlelése óta akadálytalanul terjed. Amellett, hogy büdös, megszúrja és élvezhetetlenné teszi a gyümölcsöket és a zöldségeket. Gyakran a zöld vándorpoloskával együtt jelenik meg.

„Mérési eredményeink arra utalnak, hogy az ázsiai márványospoloska fotoreceptor-készletét alapvetően kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja” – idézte az ELKH Egri Ádámot, a közelmúltban megjelent tanulmány első szerzőjét.

Egy ilyen fotoreceptor-készlet már lehetővé tesz némi színlátást, ami jó eséllyel segíthet a poloskáknak, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vizuális úton találják meg. A színlátás egyébként kifejezetten elterjedt a rovarvilágban, például a méhek, bizonyos szentjánosbogarak, szenderek rendelkeznek ezzel a képességgel.

„Kísérleteinkből kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza”

– összegezte a kutatás eredményét Mészáros Ádám PhD-hallgató.

Vagyis: az emberi szem számára pirosas, sárgás fényeket a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább kedvelik a rovarok, a rövidebb hullámhosszakban gazdag hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek.

Mi a tanulság? Érdemes inkább meleg fényű lámpákat használni, ha kevesebb poloskával szeretnénk megosztani az otthonunkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!