Gyorsuló ütemben olvad az antarktiszi Thwaites-gleccser

2024. szeptember 20. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre gyorsuló ütemben olvad az antarktiszi Thwaites-gleccser – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely 2018 óta közelről figyeli a gleccser változásait. A tudósok előrejelzése szerint a gleccser összeomlása katasztrófát jelenthet a globális tengerszint-emelkedés szempontjából – írta a CNN.

Az International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) tudósai csütörtökön tették közzé a hatéves kutatásuk legfontosabb következtetéseit. Eszerint az Ítéletnapi-gleccsernek is nevezett Thwaites-gleccser visszahúzódása jelentősen felgyorsult az elmúlt 30 évben, és ez a folyamat várhatóan még inkább gyorsulni fog.

Előrejelzésük szerint a Thwaites és az antarktiszi jégtakaró 200 éven belül összeomolhat, ami pusztító következményekkel járna.

A rendkívül széles, Florida-méretű Thwaites-gleccser egy tenger alatti kőalapzaton nyugszik az Antarktisz nyugati szélén, és a melegebb tengervíz alulról olvasztja. Az alapzata befelé lejt, ami azt is jelenti, hogy ahogy visszahúzódik a gleccser, egyre nagyobb jégfelületet ér el az óceán melegebb vize, ami gyorsítja a gleccser összeomlását – írta a Qubit.

A Thwaites olvadása miatt körülbelül 65 centiméterrel emelkedik majd meg a globális tengerszint. A gleccser teljes összeomlása az egész nyugat-antarktiszi jégtakarót destabilizálná, ami több mint háromméteres tengerszintemelkedéssel járna. Rob Larter, a British Antarctic Survey klímakutatója szerint ez az összeomlás nem máról holnapra fog bekövetkezni, de az eddigi vizsgálatok alapján valószínű, hogy a folyamat idővel gyorsulni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!