Nem sikerült megfékezni Afrikában a majomhimlőt

2024. szeptember 19. – 19:58

Nem sikerült megfékezni Afrikában a majomhimlőt
Egy majomhimlős beteg karja a kongói Kavumu kórháznál augusztus 24-én – Fotó: Murhabazi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem sikerült gátat szabni a majomhimlő-vírus terjedésének Afrikában – írja az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Africa CDC) közleménye alapján az MTI.

A tájékoztatás szerint egy hét alatt csaknem háromezer újabb feltételezett megbetegedést jelentettek a kontinensről, amelyekből eddig 374-et tudtak megerősíteni. A feltételezett és igazolt esetek közötti eltérésre a hiányzó tesztelési, illetve laboratóriumi kapacitások adnak magyarázatot. Kemenesi Gábor virológus korábban a Telexnek azt mondta, hogy leghatékonyabban úgy lehetne fellépni a vírus ellen, ha a tesztelés és a kezelés a kiindulási helyére, Kongóba és környékére összpontosulna.

Jean Kaseya, az Africa CDC igazgatója heti sajtótájékoztatóján közölte, hogy további 14 halottról tudnak. Mindezzel együtt az év eleje óta a majomhimlővel több mint 29 ezren fertőződtek meg, és 738-an haltak meg a kontinens 15 országában.

„Kijelenthetjük, hogy egyelőre nem tudtuk ellenőrzésünk alá vonni a majomhimlőt”

– hangsúlyozta Kaseya a növekvő esetszámokra utalva. A tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva az idén nagyjából 180 százalékkal több fertőzöttről és 39 százalékkal több halálesetről tudni.

A vírus terjedésének megelőzésére vakcinafelajánlások és egy most induló oltási kampány ad reményt Ruandában. Az Africa CDC szerint nagyjából 500 ember kapott eddig oltást. Ugyanakkor Ruanda nem a legsúlyosabban érintett ország, a járványügyi helyzet jóval kritikusabb a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban és Burundiban. Kaseya szerint a kongói immunizálási terv még nem készült el. A vakcina miatt megint fellángolt az oltások méltányos elosztásáról szóló vita.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib vírusvariáns terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!