Krausz Ferenc a Kulturális és Innovációs Minisztérium tudománypolitikai főtanácsadója lesz

2024. szeptember 18. – 19:41

Krausz Ferenc a Kulturális és Innovációs Minisztérium tudománypolitikai főtanácsadója lesz
Hankó Balázs (b) és Krausz Ferenc a Várkert Bazárban 2024. szeptember 17-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Krausz Ferenc tudománypolitikai főtanácsadóként segíti Hankó Balázs miniszter munkáját október 1-jétől – írja a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye alapján az MTI.

Krausz munkáját Nobel-díjas Iroda fogja támogatni. Mivel az új feladatkör összeférhetetlen a Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) elnöki feladatkörével, így arról Krausz szeptember 30-ával lemond. Utódja Domokos Péter fizikust, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatója lett. Domokos KKT elnöki feladatköre mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) – újonnan létrehozott – tudományos társelnöki pozícióját is betölti majd.

Domokos Péter doktori fokozatát a párizsi Ecole Normale Superieure Kastler Brossel Laboratóriumában szerezte 1998-ban, ennek során 1995-ben megalkotta az első univerzális kétbites kvantum-logikai kapu működési elvét. Az atomok és fotonok kölcsönhatásán alapuló kvantumos műveletek kutatója, ebben a témában alapműnek számító, 2013-as áttekintő cikk társszerzője. Több EU-s keretprogramban vett részt konzorciumi partnerként.

Az egyéni kiválóságon alapuló kutatási támogatások rendszerének, azaz az egyes pályázatok szerkezetének és tartalmának kialakítása, a bíráltatási és értékelési rendszer kialakítása, a döntések meghozatala, valamint a teljes folyamat operatív lebonyolítása a KKT és annak elnöke irányítása alá kerül.

Krausz és Domokos a magyar tudomány és kutatás megerősítésén fognak dolgozni: céljuk, hogy a magyar tudományos kiválóságok nemzetközi szinten is versenyképes feltételek mellett tudják végezni kutatásaikat, valamint, hogy minél több külföldön dolgozó magyar és külföldi kiváló kutatót sikerüljön Magyarországra, a magyar egyetemekre és kutatóintézetekbe vonzani.

„Elsőszámú feladataként a jelenleg külföldön dolgozó, már bizonyítottan kiváló magyar kutatók hazahozatalát tűzte ki a Nobel-díjas Iroda számára”

– áll a közleményben.

Ennek érdekében a KIM stratégiai célként határozta meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap Kutatási Alaprésze forrásainak jelentős emelését. A közlemény szerint a kormány célja az, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb 10, 2040-re a világ legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!