Még hetekig hiány lesz az egyik legfontosabb ADHD-gyógyszerből, helyettesítőt sem kapni

2024. szeptember 10. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk jelezte, hogy hiánycikk az egész országban az egyik legnépszerűbb ADHD-gyógyszer, és a helyettesítőjét sem lehet kapni. Volt, aki arról számolt be, hogy augusztus végétől már nem találja a gyógyszertárakban a szert, de akadt, aki már május óta tartó készlethiányról írt. Helyettesítő termék sincs, egy másik, ugyanilyen hatóanyagú szert külföldről be lehet szerezni, csak éppen a támogatásos 7 ezer forint helyett nagyjából 30 ezer forintba kerül. Augusztusban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt közölte, hogy rövidesen elérhető lesz a koncentrálást segítő gyógyszer, azonban még most is hiányzik a gyógyszertárakból, és egy ideig ez még így is marad.

A gyógyszer nevét a hatályos magyar jogszabályok értelmében nem írhatjuk le, csak a hatóanyagát; ez az atomoxetin nevű vegyület.

A Telex megkeresésére az NNGYK most azt írta: a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentette az átmeneti hiányt a készítményből, és a probléma egész Európát érinti. „A termék helyettesítője hasonló árban jelenleg még elérhető, azonban várhatóan ez a készlet is hamarosan elfogy. Az ellátás biztosítása érdekében a nagykereskedők folyamatosan keresik a lehetséges külföldi forrásokat, de a globális hiány miatt ezek a források is szűkösek” – közölte az NNGYK, megjegyezve, hogy a további lehetőségekről az érintett gyermekek megfelelő ellátása érdekében minden esetben a kezelőorvossal kell konzultálni.

Az NNGYK a neten is fellelhetőhatározat szerint azért vonta ki a forgalomból és gyűjtötte vissza az egészségügyi szolgáltatóktól a gyógyszert, mert az „nem felelt meg a forgalomba hozatali engedélyben foglalt specifikációs előírásnak”. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudni, a határozatból csak annyi derül ki, hogy egy orosz hatósági laboratóriumi ellenőrzés során specifikáción kívüli értéket mértek a hatóanyag-tartalom és a kioldódás paraméterekre.

Megkerestük a forgalmazó Egis Gyógyszergyár Zrt.-t is, akik azt közölték: az atomoxetin hatóanyagú készítmények hiányának oka a gyártónál, vagyis a Pharmathen International S.A-nál fellépett minőségi probléma. „Az Egis Gyógyszergyár Zrt. Magyarországon ezzel a hatóanyaggal forgalmaz egy készítményt, és mint forgalomba hozatali engedély tulajdonosa, a tudomására jutott gyártónál fellépő minőségi hibáról haladéktalanul tájékoztatta a hazai hatóságot (NNGYK), amely az ellenőrző vizsgálatok és mérési eredmények alapján 2024. július 31-én, illetve augusztus 22-én összesen négy tétel esetében döntött a forgalomból való kivonásról és egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtéséről” – írta a cég.

„A gyártó a fenti probléma miatt nem tudott az elmúlt időszakban az igényeknek megfelelő mennyiségben szállítani, ami egész Európában problémát jelent. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a fennakadás komoly nehézségeket jelent a betegek és a felíró orvosok számára, ezért vállalatunk szorosan együttműködik a hazai hatósággal és a gyártó partnerrel annak érdekében, hogy a helyzet mielőbb megoldódjon, és a betegek mihamarabb hozzájussanak a szükséges kezeléshez” – tette hozzá.

Itthon több tízezer gyereket érinthet

Az ADHD figyelemhiányos hiperaktivitási zavart jelent, megjelenésében mind genetikai, mind környezeti tényezők kimutathatók. Az örökletes tényezők szerepét vizsgáló kutatások szerint 3-5-szörös a kockázata, hogy egy első fokú rokonnál megjelenjen.Becsült adatok szerint jelenleg hazánkban 6-18 éves ADHD-s gyermekek száma 70 ezer körüli, ez nagyjából 20 ezer olyan családot érint, akik felismerték a problémát, és valamilyen megoldást kerestek a kezelésére. Ebből a gyermekpszichiátriai szakellátásban nagyjából 4500 fő jelenik meg évente, közülük a gyermekpszichiátriai ellátást rendszeresen átlagosan 3000-en veszik igénybe.

Az ADHD-s gyerek kezelését itthon iskomplexen végzik, bevonják a gyerek mellett a szülőket és a pedagógusokat is. Az ajánlások értelmében 6 éves kor alatt, illetve gyermekek/felnőttek esetében enyhe és középsúlyos tünetek fennállásakor nem a gyógyszeres terápia az első választása a kezelésnek, csak súlyosabb esetekben javasolt a gyógyszer. Magyarországon két hatóanyagnak van hatósági engedélye az ADHD-re: az egyik a szóban forgó gyógyszerben is található atomoxetin, a másik a metilfenidát.

„A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar egy idegrendszeri fejlődési zavar, melynek biológiai okai vannak. Felnőtteknek, hat éven felüli gyermekeknek és serdülőknek komplex pszichoterápiás és gyógyszeres kezelés ajánlott a hazai és a nemzetközi, köztük az európai ADHD terápiás irányelvek szerint. Magyarországon két hatóanyagnak van hatósági engedélye” – válaszolta a Telex megkeresésére Prof. Dr. Balázs Judit, gyermek-, serdülő és felnőttpszichiáter szakorvos. „A páciensek egy része azért szed atomoxetint, mert át kellett állítani metilfenidátról a nem kellő hatás, vagy a mellékhatások miatt.”

A két hatóanyag között jelentős különbségek vannak. „Amikor a metilfenidátot elkezdjük adni, azonnal kifejti segítő hatását, azonban a rövid hatású készítménye maximum 4 órát, a hosszú hatású készítménye maximum 8 órát hat. Így a szokásos reggeli adagolás esetén késő délután és este már nem segít” – írta a szakértő. „Ezt a gyógyszert nem kell minden nap szedni, hétvégén például kihagyható. Az atomoxetin beállítása esetén arra kell számítani, hogy több hetet vesz igénybe, amíg kifejti a hatását. Ezt a gyógyszert minden nap szedni kell, viszont egész nap segít. Gyógyszer szedésekor rendszeresen kontrollálni kell a páciens állapotát, hogy eléggé segít-e a gyógyszer és nincsenek-e mellékhatások. Ha valakinél mellékhatás jelentkezik, akkor a gyógyszeradagját esetleg módosítani kell, és ritkán ugyan, de előfordul, hogy a mellékhatások miatt az adott gyógyszer szedését abba kell hagyni.”

Van, aki külföldről próbálja beszerezni a gyógyszereket

Olvasóink emiatt is aggódnak: volt, aki azt írta, hogy úgy tudja, az atomoxetint nem szabad csak úgy megvonni a gyerektől, fokozatosan kell elhagyni, amit a hirtelen jött hiány eléggé megnehezít. Balázs Judit azt mondta, ez nem általános, de vannak, akik tapasztalhatnak mellékhatásokat, ha túl gyorsan vonják meg tőlük a gyógyszert. „A központi idegrendszerre ható gyógyszerek többségénél javasolt a fokozatos dózisemelés a gyógyszer szedésének az elkezdésekor és a fokozatos elhagyás is. Ez a szabály vonatkozik az atomoxetin beállítására is, a leállításkor hivatalosan nem kötelező fokozatosan csökkenteni a dózist. Klinikai tapasztalatok alapján azonban, amikor egy páciens hirtelen elhagyja a gyógyszert, gyakran kellemetlen hatásról számol be, mint nyugtalanság, feszültség, hányinger, rossz közérzet” – írta a szakember.

Jelenleg tehát nincs biztos megoldás a helyzetre, október végéig – ha ekkor valóban érkezik az atomoxetin tartalmú gyógyszer – vagy külföldről szerzik be a helyettesítő gyógyszereket, jellemzően sokkal drágábban, vagy kezeletlen gyerekkel várják, hogy megoldódjon a gyógyszerhiány. A patikák olvasóink beszámolói szerint nem sokat tudnak segíteni, többen többfélét mondanak, de biztosat senki nem tud. A kezeletlen ADHD viszont mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél hosszú távú következményekkel járhat.

„Impulzivitásuk, türelmetlenségük, figyelmi nehézségeik problémát okozhatnak otthon, az iskolában, a munkahelyen és szabadidős tevékenységek során is az emberi kapcsolatokban – családtagokkal, barátokkal, tanárokkal, kollégákkal – és a teljesítményben. Gyakran megélik az ADHD-val diagnosztizált emberek, hogy nem tudnak képességeiknek megfelelően teljesíteni, velük van mindig gond, mindennek következtében pedig önértékelési nehézségeik lesznek, szorongásos, depressziós tünetek rakódhatnak az ADHD-re. Illetve nem kezelt ADHD-soknál gyakrabban és korábban alakulhat ki szerhasználat, több a közlekedési baleset, a korai nem kívánt terhesség, iskolából kiesés, munkahelyről elbocsátás, munkanélküliség, válás, mint a megfelelően kezelt személyeknél” – írta Balázs Judit.

Mindez egy-két hónapos gyógyszerkihagyásnál még kevésbé fenyeget, a rövid távú következmények azonban hamar megérződnek a gyógyszer elhagyása után, főleg a gyerekeknél az iskolában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!