Forradalmasíthatja az orvostudományt egy egyszerű ételfesték, ami egy időre átlátszóvá teszi a bőrt

2024. szeptember 8. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ételfesték segítségével kutatók átmenetileg átlátszóvá tudták tenni egerek bőrét és izmait. Az eljárást egyelőre embereken nem tesztelték, de ha működne náluk, az megkönnyíthetné sérülések és daganatok diagnosztikáját.

A kutatók egy, az élelmiszeriparban mindennaposnak számító, sárga színezéket, a tartrazint vitték fel egerek bőrére, amely rövid időre átlátszóvá vált, így a bőr, az izmok és a kötőszövetek mögé tudtak pillantani. A máj, a belek és a húgyhólyag jól láthatóvá vált a hasi bőrön keresztül, míg a rágcsáló fejbőrére kenve a kutatók láthatták az állat agyában lévő ereket.

Miután a festéket lemosták, a bőr visszanyerte az eredeti színét. A Stanford Egyetem kutatói úgy vélik, hogy ezt az eljárást az embereknél is alkalmazni lehetne, a sérülések lokalizálásától és a vérvételhez szükséges vénák megtalálásától kezdve emésztési rendellenességek megfigyeléséig és daganatok kiszűréséig.

„Az orvosok képesek lehetnek a mélyen fekvő tumorok diagnosztizálására a személy szövetének egyszerű vizsgálatával, anélkül, hogy invazív sebészeti eltávolításra lenne szükség. Ez a technika potenciálisan kevésbé fájdalmassá teheti a vérvételt is, mert az orvosok könnyedén megtalálhatják a bőr alatti vénákat” – idézte a Guardian Guosong Hongot, a projekt egyik vezető kutatóját.

Amikor a fény behatol a biológiai szövetekbe, nagy része szóródik, mivel a benne lévő struktúrák, például a membránok és a sejtmagok eltérő fénytörésmutatóval rendelkeznek. Ahogy a fény az egyik törésmutatóról a másikra kerül, elhajlik, és a szövetek átlátszatlanná válnak. Ugyanez a hatás mutatja a ceruzát is hajlítottnak, ha egy pohár vízbe tesszük. Normál esetben a festékek éppen, hogy még kevésbé átláthatóvá tesznek valamit, de ez nem feltétlenül igaz a fényspektrum vörös tartományában.

Zihao Ou és munkatársai a Stanfordon azt az elméletet állították fel, hogy bizonyos festékek bizonyos hullámhosszúságú fényt könnyebben áteresztenek a bőrön és más szöveteken. Az erősen elnyelő festékek megváltoztatják az őket elnyelő szövetek törésmutatóját, lehetővé téve a tudósoknak, hogy a különböző szövetek törésmutatóit összehangolják, és elnyomják a szórást.

A kutatók több példát ismertettek a Science szaklapban. Először egy friss csirkemellet tettek átlátszóvá a vörös fény számára úgy, hogy tartrazinoldatba merítették. A festék csökkentette a fényszóródást a szövet belsejében, így hatolhattak mélyebbre a sugarak. Mielőtt rátaláltak volna a tartrazinra, Ou több festékoldatot is tesztelt, azokban pácolta a csirkemellet.

Egy másik kísérletben egy egér hasüregét kenték be, és láthatóvá váltak a belek és más belső szervek. Később egy egér borotvált fejére vittek fel festéket, és a lézeres foltkontrasztos képalkotás nevű technikával látták az állat agyában lévő ereket. A kutatók arról számoltak be, hogy a látható fény tartományán belül is átlátszóvá vált az egér bőre öt perccel azután, hogy bekenték a festékkel.

Jelenleg az átláthatóság a festék behatolási mélységére korlátozódik, de Hong szerint mikrotűs tapaszok vagy injekciók mélyebbre juttathatják a festéket. Embereken egyelőre nem tesztelték a módszert. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, a kutatóknak be kell bizonyítaniuk, hogy a festék használata biztonságos még a bőr alá fecskendezve is. Ha a technikát nagy teljesítményű mikroszkópokkal kombinálják, reményeik szerint más képalkotó eljárásokhoz (CT, MRI) képest részletesebben lehet látni a mély szöveteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!