Az éjszakai fényszennyezés az emberre is veszélyes, növeli az Alzheimer-kór kockázatát

2024. szeptember 8. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyvárosokban jóformán sosincs sötét, villódznak a reklámfények, kigyúlnak a közlekedési lámpák, a közvilágítás néhol pedig szinte nappali világosságot ad. A fényszennyezés nemcsak az eget kémlelő csillagászoknak és az élővilágnak okoz problémát, hanem nekünk is. Egy amerikai kutatás szerint az éjszaka beszűrődő külső fények jelentősen megnövelik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és főleg a fiatalabb korosztályokra hatnak.

„Kimutattuk, hogy az Egyesült Államokban pozitív összefüggés van az Alzheimer-kór előfordulása és az éjszakai fényhatás között, különösen a 65 év alattiak körében. Az éjszakai fényszennyezés – egy módosítható környezeti tényező – fontos kockázati tényezője lehet az Alzheimer-kórnak” – mondta Robin Voigt-Zuwala, a Rush Egyetem Egészségügyi Központjának docense, a Frointiers in Neuroscience című szakmai folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A kutatók az Egyesült Államok 48 államának fényszennyezettségi térképeit vették alapul, amelyekhez hozzárendelték az Alzheimer-kór kockázati tényezőire vonatkozó orvosi adatokat is. Az éjszakai fényintenzitás szempontjából öt nagy csoportot alakítottak ki.

Eredményeik azt mutatják, hogy a 65 éves és idősebb emberek esetében az Alzheimer-kór előfordulása erősebben korrelált az éjszakai fényszennyezéssel, mint néhány más betegségtényezővel, beleértve az alkoholfogyasztást, a krónikus vesebetegséget, a depressziót és az elhízást. Más kockázati tényezők, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a sztrók viszont erősebben kapcsolódtak az Alzheimer-kórhoz, mint a fényszennyezés.

A 65 év alattiaknál a magasabb éjszakai fényintenzitás viszont minden más tényezőnél erősebb kapcsolatot mutatott az Alzheimer-kór előfordulási gyakoriságával. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a fiatalabbak érzékenyebbek az éjszakai fényre.

„Bizonyos genotípusok, amelyek befolyásolják a korai Alzheimer-kór kialakulását, befolyásolják a biológiai stresszorokra adott választ, ami magyarázatot adhat az éjszakai fényexpozíció hatásaira való fokozott érzékenységre. Emellett a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel élnek városi területeken és folytatnak olyan életmódot, amely növelheti az éjszakai fényexpozíciót” – mondta Vogt-Zuwala.

A külső éjszakai fény hatásai ellen nem nehéz védekezni, sötétítő függönyökkel, redőnyökkel és szemmaszkkal jó eredményt lehet elérni. Persze a belső terek elsötétítése is fontos, az elektromos eszközeink által kibocsátott jelzőfények is zavarhatják az alvást, leginkább a kék fények.

A fény a cirkadián ritmust borítja fel. Az agyunkban lévő belső óra, amely a környezeti fényváltozásokra reagálva jelzi nekünk, hogy mikor kell aludni, és mikor ébren lenni, a nem természetes fényhatások miatt megzavarodik, a kevesebb és zaklatottabb alvás pedig fogékonyabbá tesz a betegségekre. Az Alzheimer-kór kockázata is pont a rossz alvás miatt növekszik meg.

A kutatók kiemelték, hogy eredményeik az amerikai lakosság egy részhalmazán alapulnak, és előfordulhat, hogy az emberek nem élnek egész életükben magas fényszennyezettségű területeken, ez pedig befolyásolhatja az egyéni eredményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!